עיניים פקוחות 17.6.2013: הסכנה שבמדרון החלקלק (היא שאנחנו עדיין מדברים עליו בלשון עתיד)

פתח דבר (מי שמכיר, מוזמן לדלג):

עיניים פקוחות הוא פוסט חוזר (כל שבוע-שבועיים) המנסה לתקן במעט את העיוות הדיווחי של תקשורת המיינסטרים. עיוותים אלו הם תולדה של אינטרסים כלכליים ושררתיים, אך בעיקר של ראיית עולם המדגישה את הקרוב (גאוגרפית, היסטורית ורעיונית) ואת המפחיד. בצורה זאת, אנו ניזונים ממידע שמצמצם את הפרספקטיבה שלנו למצב נטול קונטקסט כרונולוגי, נטול היסטוריה, נטול פרספקטיבה עולמית ונקודות מבט סותרות וביקורתיות. בעיניים פקוחות אנסה לסקור את מרב האירועים החשובים של השבוע, כאשר הרעיון הוא ליצור "אפליה מתקנת" לסקירה המעוותת הרגילה ו"לשריין" מקומות, לנושאים, מדינות וארועים, שאם במכוון או בשוגג, נעלמים מהתקשורת, סובלים מתת-דיווח או סילוף של ממש.

בעולם בו דעת הקהל מכתיבה את המדיניות והתקשורת מכתיבה את דעת הקהל, בורות חדשותית איננה רק מחסור פרסונלי של הבור, אלא מחיקה של הבלתי ידוע מקיום וצ'ק פתוח בידי קומץ המיודעים לפעול כרצונם. אם מספיק אנשים מפתחים אמת סובייקטיבית מעוותת, האמת האובייקטיבית לבסוף נכנעת ומתגשמת בדמות העיוות. רצח שאינו מסוקר, הוא רצח שהותר. זה לא זכותנו להיות מיודעים, זאת חובתנו.

הנושאים לא מסודרים במכוון, בכדי להמנע מהקטגוריזציה הטבעית שבה אנו פוסלים מידע, רק בגלל שהוא נופל במשבצת כזאת או אחרת (אבל מומלץ לסבול עד הסוף ולחפור גם ב"ממסטרים" בתחתית). אני משתדל להביא את הדברים שעברו דרכי במהלך השבוע, אבל סביר וברור שלא אמצא ואציג את הכל. קראתם משהו מעניין שלדעתכם סובל מתת-דיווח או עיוות? חשבתם שפיספסתי משהו חשוב? שלחו לי לינק בפייסבוק של הבלוג או באימייל (בנושא רישמו "עיניים פקוחות") ל: Eishton@gmail.com.

17.6.2013:

פריזם והספין של "המדרון החלקלק" – פרשת הריגול הגדולה ביותר כרגע, היא המשעממת ביותר למי שאינו דג זהב. מזה שנים רבות כבר ידוע כי ה-NSA מצותת לכל התקשורת שלנו והחשיפה החדשה אמנם נותנת עוד אישוש, אבל לא מעבר לכך. המקרה הראשון הגיע דרך חושף השחיתות ויליאם בייני שהתפטר מהסוכנות בעקבות הנושא עוד ב-2001 ואמר כי המעקב אחרי האזרחים שהם בנו "טוב יותר מאשר כל מה שאי פעם היה ל-KGB, הסטאזי, הגסטפו או ה-SS".

המקרה המדווח הראשון (בארה"ב לפחות), של איסוף מידע דיגיטלי דרך ספקית צד ג', הוא של חושף השחיתות מארק קליין מ-2004, שגילה לציבור כי חברת הסלולר והאינטרנט AT&T הקימה חדר סודי, שבו ה-NSA שאב מידע מהרשת שלהם ודרכם מעוד 16 חברות אינטרנט וטלפוניה. אם ראיתם את הראיון של של סנודן (החושף של הפרשה הנוכחית), אז הראיון של קליין מ-2007 יעניק לכם תחושת דז'ה וו. היות והממשל עוד אז הצהיר שהוא לא יפסיק עם הפעילות, לא ברור לי מדוע סנודן בחר להתאבד על הפרשיה המיותרת הזאת, שהדבר היחיד שהיא חושפת זה שיש לכולנו זיכרון קצר (אולי גם לסנודן עצמו):

את טכנולוגית הריגול גם במקרה של קליין וגם עכשיו במקרה של סנודן, הממשל האמריקאי כנראה רכש מורינט ונארוס, שהן שתי חברות ישראליות (לפחות במקור), עם קשרים לקהילת המודיעין הישראלית (לפחות במקור).

עד פה זה החלק הרגיל בו הישראלים והאמריקאים עוזרים זה לזה לרמוס את זכויות הפרט של אזרחיהם, בגלל איום הטרור כביכול. אלא שכמו עם תעשיית הנשק הישראלית (והאמריקאית), כשאתה מונע ע"י רווח, כל לקוח הוא לקוח לגיטימי. כך בזמן שהציבור במצרים התקומם כנגד מובראכ, נארוס סיפקה לו ב-2010 את הטכנולוגיה לעקוב אחר אזרחיו ולהשבית את הרשת בהתאם לרצונו (כפי שבאמת עשה בפועל). נארוס מכרה את הטכנולוגיה גם לפקיסטן, ערב-הסעודית וסין. הם אפילו ניסו למכור ציוד ריגול לקדאפי, אך הוא הופל טרם השלמת העיסקה.

למי שלא ברור (ובניגוד למרבית מה שנאמר), הטכנולוגיה כן מאפשרת לצותת באופן מלא גם לתוכן שמועבר ולא רק לעקוב אחרי הכתובות ולחפש דברים חשודים (הם רק טוענים שהם לא עושים זאת). נארוס מאשרת זאת ובייני (המדליף מ-2001), טוען כי הטכנולוגיה של נארוס הותקנה בצמתים הראשיים על הסיבים האופטיים שמוליכים את המידע ומאפשרים איסוף של כ-80% מכל המידע שעובר ברשת. פריזם – החיבור ישירות לספקיות – רק משלים את ההפרש, בכדי לתת כיסוי מלא. המתקן החדש של ה-NSA במדבר יוטה, ככל הנראה יאחסן את כמויות המידע העצומות הללו:

מתקן איסוף המידע של ה-NSA ביוטה

מתקן איסוף המידע של ה-NSA ביוטה: 2 מיליארד דולר, כ-330 אלף מטר רבוע, 200 טכנאים וכ-20 טרה בייט של איסוף ואיחסון מידע בכל דקה.

אם כן, כשמסתכלים על ההתנהלות המערבית, מניעי הרווח מייצרים מפה שאינה אידיאולוגית או פטריוטית, אלא קפיטליסטית בלבד. הדיון על "המדרון החלקלק" הוא ספין – כבר החלקנו במדרון. אנחנו מוכרים את הטכנולוגיה הפולשנית למדינות אויב דיקטטוריות ופוגעים במיליוני אנשים מסביב לעולם. כרגיל, מה שמשווק לנו כחיסון הכרחי מפני מחלות האויב, לא רק שאינו הכרחי, אלא שגם בו זמנית משווק לאותן מדינות שכביכול בהן אנו נאבקים. הקומפלקס התעשייתי-צבאי מזמן גדול יותר ועצמאי מהאינטרסים "הצרים" של אזרחי המדינות שבהן הוא יושב.

***

המחאה בטורקיה ב-3 דקות:

***

ב'עיניים פקוחות' הקודם ביקשתי מכם לשלוח לי הצעות לתחקירים, בכדי שהמנויים יוכלו לבחור באיזה מהם אעסוק. עד כה התקבלה רק הצעה רצינית אחת בהקשר של זנות בישראל. עקרונית הבטחתי למנויים יכולת לבחור תחקיר, אבל בשביל זה אתם צריכים גם להציע דברים. אם לא יתקבלו עוד הצעות עד 'עיניים פקוחות' הבא, אמשיך עם נושא הזנות (בתקווה שיש לי מה לחדש בנושא על תחקירים שנעשו בעבר).

***

'שתי דקות של אמת':

***

אנשי הערק הפך לפוסט הפופולרי ביותר בבלוג עם 66,000 צפיות ו-10,000 שיתופים ביומו הראשון (לעומת הפופולרי הקודם שהיה התחקיר על ארץחדשה עם כ-40,000 צפיות ו-6,000 אלף שיתופים). העמוד של לפיד הותקף והוצף בשיתופים של הפוסט (שנמחקו לאחר מכן עד כמה שהצלחתי לראות). צוות המגיבים של לפיד ניסה להשתלט על המצב (אם אתה סתם עובר זה עלול להיראות כאילו יש תומכים שונים שמגיבים לך, אבל בפועל אלו אותם 3-5 אנשים). אני לא בטוח, אך נראה כי היה אפקט מסוים לפוסט על התנהלות לפיד בנושא, שהורה לאוצר לבדוק שוב את הרפורמה ואם ניתן לסגת ממנה (כמובן שניתן. סביר שזה כרגע רק להראות שהוא כביכול ניסה, אבל נמשיך להרביץ לו באגו – המקום היחיד שלפיד כואב בו – ונראה אם אפשר ממש לעצור את הרפורמה הפסולה הזאת).

כמו כן, יש עתיד מיהרה להוציא דף הנחיות לח"כים שלהם, המסביר איך למרוח את הציבור בנושא רפורמת האלכוהול. מגיבי 'יש עתיד' טוענים עתה (בהתאם לדף ההנחיות), שהם העדיפו לקחת מהאלכוהול מאשר לקצץ במערכת החינוך, הבריאות והרווחה. כן כן – כל השלושה האלה ביחד, תמורת 200 מיליון שקל בלבד. שלושת המשרדים האלה ביחד, עלו לנו בשנה שעברה 82 מיליארד שקל, כך שהחיסכון (אם היה אמיתי) הוא רבע אחוז לכולם או 0.08% לכל משרד. ודרך אגב, הסיבה היחידה שהוא יכול לדבר על חיסכון, זה בגלל שהוא מאיים בקיצוצים באותם המשרדים. זה אותו חיסכון מהסוג שמציע לך עבריין שנכנס לחנות ואומר לך שחבל, כי חנויות נשרפות כל הזמן.

עוד שקרים:

הבעלים של פאב "הסירה" מירושלים מסביר בדיוק את הנזק הישיר שנגרם לפאב, לעובדיו וללקוחות, כתוצאה מהגזירות ומביא לנו תמונת מיקרו למה שהולך להיות המאקרו של כולנו (ושימו לב להתחייבות שלו לגבי מחיר הערק) || לפיד פוגע בדיור הציבורי (ובכך למעשה יעלה את מחירי הדיור בניגוד להבטחתו) || לאחר הרפורמות על הסיגריות, הרבה עברו לגלגל בעצמם, אלא שלפיד רודף אותם עכשיו דרך הטבק שיעלה אותו הדבר כמו סיגריות רגילות (למרות, שככל הנראה, זה בריא יותר – בניגוד לטענות לפיד שהוא מקדם את הרפורמות ממקום של דאגה לבריאות הציבור) || יוסי גורביץ מסביר היטב מדוע כל ההבטחות של לפיד בהקשר של דת-מדינה, גם הן שקר, היות ולפיד חתום על הסכם קואליציוני שמונע שינויים שכאלה (אבל לא כתבו כלום בחוזה על הבטחות) || מחירי המים הולכים לעלות במחטף מבלי שאיש יודע מדוע ומה יהיה המחיר החדש. יש לכם רק עד מחר (18.6) להגיש התנגדויות.

בהתנגשות פייסבוק נוספת, לפיד הסתבך עם פעילים נגד יצוא הגז –
אורי בן-דב ביקר את לפיד בסטטוס, על כך שיאיר טען שהמפגינים נגד שוד הגז הם המון מסוכן ואלים (ותוך כדי שוב פעם ציטט ללא בדיקה ובעודו קורא למפגינים אלימים, השתמש במילותיו של פול ג'ונסון, הידוע בהערצתו לדיקטטור והרוצח פינושה). לפיד הגיב לבן-דב בצורה מבטלת:
"דמוקרטיה, אורי, הוא משטר ייצוגי שבו מקבלי ההחלטות הם האנשים שנבחרו לקבל את ההחלטות."

לא רק שהתיאור הזה פשטני ומעגלי להחריד, אלא שהוא כמובן טעות. דמוקרטיה היא משטר בו לכל האזרחים יש זכות שווה בקביעת ההחלטות (אם נבקש הגדרה של שורה). המשמעות הישירה של המילה דמוקרטיה היא "שלטון העם" והמונח הומצא כהתרסה אל מול צורת המשטר שהתקיימה בזמנו (לפחות כך רוצים לומר לנו היאיר-לפידים), שקראו לה אריסטוקרטיה – "שלטון הטובים ביותר" (מעמד שליט שמיוחסות לו סגולות השונות מההמונים כביכול). מה שאתה מדבר עליו, יאיר, זו דמוקרטיה יצוגית – "הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם" (אחת מהפרשניות המודרניות המקובלות לתיאור המשטר, במיוחד לאחר הבחירות האחרונות) – בה אתה אמור לספר לציבור מה תעשה בשבילו ותחת האמונה כי תעשה זאת, אנשים בוחרים בך. על כן לציבור נדרשת עיתונות חופשית, זכות דיבור, זכות התאגדות וכן גם זכות להפגין, בכדי שיהיו מיודעים באשר לנבחריהם (ונבחריהם באשר לרצון העם) ויוכלו לעשות החלטה מושכלת. דהיינו – בלי הציבור המפגין, אין דמוקרטיה. לא רק הזכות התאורטית מהותית לקיום דמוקרטי, אלא גם השימוש בה בשטח. דמיין כדוגמה, יאיר, מצב תיאורטי למשל, בו לאדם יש זכות לבדוק דברים באינטרנט לפני שהוא כותב ומפיץ אותם ברבים. מה הערך של חופש המידע הזה, אם אותו אדם תאורטי, מסרב להשתמש בו?

דמוקרטיה היא משטר יצוגי

סטטוסים משנות ה-30 משיבים ללפיד במם

כמו הסטטוסים של לפיד, כך גם יצוא הגז כנראה הולך לעבור ללא בדיקה רצינית. אורלי בר-לב הסבירה היטב מדוע הויכוח כולו על כמות היצוא, הוא ויכוח שבפני עצמו הוא ספין, שנועד להסתיר את העובדה שאנחנו מתווכחים על החלק שלנו בעוגה, שמסרבים לגלות לנו את גודלה:

ולפני שתתחילו לומר שגם את זה הם לא הבטיחו:

אך לא רק לבן-דב לפיד מגיב באופן ילדותי או מגוחך (איך יש לו זמן לשטויות האלה?!):

תגובות דביליותאצלנו בבקבוקים, הרווחים אף פעם לא כלואים. אנשים ואירגונים חייבים למדינה 61 מיליארד שקל ואינם משלמים? "אנחנו צריכים להשתפר בזה", "אני לומד את הנושא" = כלום לא יקרה. טייקונים עושים מחטף לגנוב מהציבור גז בשווי מאות מיליארדי שקלים? הסכנה האמיתית היא בכלל ההפגנות נגד המחטף ולא צריך להעמיק בסכומים. האזרחים משלמים מס כחוק? טוב נו… הם היחידים שמשלמים פה, אז בוא נגבה מהם עוד.

נברתי הלאה בדף של לפיד, בכדי לבדוק את ההבטחות המקוריות שלו בקשר לגזירות ומיסים ולהלן שתי דוגמאות מהשקרים שמכר לבוחריו שיגרמו לכם להקיא קצת בפה:

יאיר משקר לבוחריו

יאיר משקר לבוחריו

שימו לב שנתניהו ושטייניץ השתמשו בדיוק באותם התרוצים והשקרים שמשתמש בהם יאיר: 'זה גירעון שהשאירה הממשלה הקודמת', 'אנו עושים זאת בלית ברירה' (ומרמזים כמוהו כי מגיע להם קרדיט על "האומץ" ללכת נגד הפופולרי) וגם הם כמותו התחייבו שלא יהיו גזירות והעלאות מיסים לאחר הבחירות. אדגיש שהכתבה שלפיד מלנקק אליה, עוסקת בדיוק אבל בדיוק בגזירות שהוא מטיל עתה על הציבור: סיגריות, אלכוהול, דלק, מע"מ, מס הכנסה. תחליפו את הכתבה על ביבי בכתבה עדכנית על יאיר ותקבלו "יו דוג" קלאסי.

זו בדרך כלל הנקודה בה אנשים מצטטים את יאיר ואומרים שהוא לא ידע כמה גדול הגירעון עד שהגיע לתפקיד. אלא שגם האמירה הזאת היא שקר. בלוג "הכלכלה האמיתית" אסף פרסומים בנושא הגרעון שהופיעו ברחבי התקשורת עוד טרם הבחירות. הם לא הלכו מספיק אחורה לטענת הקוראים שלהם, אז הנה מופז מצהיר על הגירעון בכנסת ב-15.10.2012:

ביבי ושטייניץ צוחקים עליו ואומרים לו שיבדוק את הנתונים. אלא ש-4 ימים לפני כן, טמקא פרסמו את אותם הנתונים בדיוק, כפי שקיבלו אותם ממשרד האוצר: "הגירעון בתקציב המדינה גדל בחודש ספטמבר לרמה של כ-37.4 מיליארד שקל, הרמה הגבוהה ביותר מאז חודש מרס 2010". 

עדיין לא משוכנעים שהוא ידע ושהוא שקרן? התרוץ של "לא ידענו על הגרעון", נולד ביש עתיד בתחילת מאי. ב-13.5 שי פירון, מגבה את לפיד בטענה זאת: "לא ידענו על הגירעון. תנו לנו שנה. תקציב 2015 ישקף את החזון שלשמו הלכנו לבחירות“. 'יש עתיד' מיד מותקפים על הטענה המפגרת הזאת. שלושה ימים לאחר מכן, לפיד מתראיין אצל רינו צרור וסותר את עצמו שוב כשהוא אומר בפירוש כי הם כן ידעו מה גודל הבור. 23 דקות של ראיון, שבו לפיד נתפס שוב ושוב בשקרים וסילופים ובעצם טוען – "לא שיקרתי לכם כששיקרתי לכם" (לא תאמינו כמה שקרים אפשר למצוא בשיחה של 20 דקות):

זאת "הפוליטיקה החדשה" של לפיד (ואם אתם לא מבינים אותה, אז מישהו טרח להוסיף הגדרה חדשה למונח במילון האורבני). ואתה יודע שאתה לא מבין כלום בכלכלה, כשבישיבה בכנסת מישהו צריך לומר בשמך שאתה כן:

לסיום קצת ממים בעקבות הפרסום (או לפחות נדמה לי שבעקבותו):

***

מדענים גרמנים פיתחו בטריה שתפעיל רכב חשמלי במשך 27 שנים לא ברציפות… כן? אבל היא תחזיק 27 שנים של פריקה וטעינה יומית. שזה מדהים בפני עצמו, רק כנראה שלא תראו אותה בשום מקום בזמן הקרוב. להזכירכם הרכב החשמלי הראשון בייצור המוני (למעט בתחילת הדרך של המכוניות באזור 1900), הושק עוד ב-1996 וחברות הנפט והמכוניות פעלו יחדיו להשמידו; ואני לא מתכוון לכך כמטאפורה – הם פיזית לקחו את הרכב חזרה מכל מי שרכש אותו ואז השמידו אותו. הדוקומנטרי "מי הרג את המכונית החשמלית?" הביא את הסיפור במלואו בזמנו:

***

עובדי מקדונלדס מנסים להתאגד –

הייתי רוצה לדבר על הזכויות של עובדי מקדונלדס, אבל לצערי זה כמו לדבר על הזכות לימי חופש של סוחרי סמים או כמה ימי מחלה מגיעים לעובדים בארגוני טרור (כמובן שבמקרה של מקדונלדס העובד בסוף השרשרת לא בהכרח מודע למה שהוא שותף בו וזוהי הבדלה חשובה). הדבר הגרוע ביותר שאפשר לעשות עם המוסר, זה להשתמש בו בכדי לכבס את הכתמים של חוסרו (כמו אנשים שתורמים אלפית מהשכר שלהם לנזקקים וחושבים שזה מטהר אותם מכל העוולות שעשו בכדי להשיג את אותו שכר מלכתחילה). שני שקלים לשכר העבדים של עובדי התאגיד, לא מדגדגים את הבעיות של המקום הזה ובמינימום, אם העובדים רוצים להשתמש בחוקים סוציאלים ובמוסר השוויוני ממנו נגזרו, אז הם ראשית צריכים ללמוד את החלק של מקדונלדס בהרס של אותם חוקים ומוסר מסביב לעולם (ומתוקף כך שהם עובדים בארגון, אז גם בחלק שלהם בהרס הזה).

הם המציאו את הרעיון של מסעדה עם תפריט מצומצם ועובדים שעושים פעולות בסיסיות ביותר, כך שאפשר לשלם להם מעט כסף ולהחליף אותם בקלות. הם רשת המזון הראשונה שהפכה את האדם לבורג, מה שאיפשר לה לצמצמם בכמות "הברגים". הטכניקה שבה הם פועלים לא רק מכאיבה לכם בכיס, אלא באופן ישיר אחראית לאבטלתם של לפחות מאות אלפי אנשים מסביב לעולם (החלק שספציפית נוגע למקדונלדס הוא בין דקה 4 ל-9, אבל מומלץ לצפות בכל הסרט למי שעדיין לא מכיר):

הם המציאו את "הרפש הורוד" הידוע לשמצה, המוחדר למרבית מוצרי הבשר המעובד בעולם ומורכב מחלקים שאינם ראויים למאכל אדם הנגועים במחלות וצואה; כל כך הרבה חיידקים יש בו, שהם שוטפים אותו באמוניה רעילה (בערך מה שאתם שוטפים איתו את הריצפה) ואז צובעים בכדי שתחשבו שמדובר בבשר רגיל (הם גם אחראים על הלוביזם שגרם לכך שניתן למכור מוצרים שנשטפו באמוניה מבלי לפרסם זאת על האריזה):

בכדי ללמוד יותר לעומק על כלל הנזק של מקדנולדס, אין כמו "מקלייבל" שחושף את מקדונלדס מכל כך הרבה כיוונים שונים (השמדת יערות, פגיעה באוזון, בעלי-חיים, בריאותם של בני-אדם, תנאי עבודה ועוד), כולל פסיקת בית משפט שקובעת למעשה כי אתם מבקשים תנאים הוגנים יותר, בעודכם עובדים במקום שגורם לחמאס להיראות כמו ילדה קטנה עם דוכן לימונדה (מבחינת היקף הנזק והפגיעה בבני אדם. כוונת הזדון היא שאלה לסמכות גבוהה יותר).

***

להלן מזג האוויר לשבוע הקרוב (לפיזיקאים ואסטרונומים בלבד) – אין לי מושג מה הוא אומר ברוב הסרטים (כל שבוע יש תחזית חדשה), אבל אני נהנה מלחשוב שאני כן (ויש כל כך הרבה צבעים יפים!):

***

שיכון סלע – רועי חסן משורר על ילדותו (וילדותנו?). נדמה כי המקומות שהיו ראויים להיות שכונות מגורים, באופן שיטתי עוברים אחד משני תהליכים – הזנחה פושעת או טיפוח פושע; או שתגור בחרא, או שנהפוך את המקום לכל כך יוקרתי שלא תוכל להרשות לעצמך לגור בו:

***

קלאסי דון דרייפר – את מה שהיה לי לומר על הפרסומת של מיני-כריות כבר כתבתי בפייסבוק, כשהסברתי איך המחאה של הצופים לגבי הפרסומת היא לא מקרית, אלא מתוכננת. להלן נתוני הצפייה של הסרטון ביוטיוב (הסרטון מופץ מטעם תלמה ובאומן בר-ריבנאי וביחד עד כה כ-70 אלף צפיות רשומות):

מיני כריות
הקו לא ממש זז עד נקודה D שסימנתי אותה בחץ למטה. עד אותה נקודה, אין דיון נרחב על הלגיטימיות של הפרסומת וצופים בה מעטים. ואז מגיעה נקודה D, שהיא הכתבה במאקו – הורים: "להוריד את הפרסומת הסקסיסטית ל'כריות". כאן מתחיל הדיון הנרחב על הלגיטימיות של כריות וכמובן שכתוצאה מכך, כאן מתחילות הצפיות לטפס. כל שאר הכתבות לאחר מכן, כפי שתיכננו המפרסמים מלכתחילה, הן כתבות על הבעיתיות של הפרסומת, אך הן בעצם המפיצות הראשיות שלה (והמוחים בפייסבוק).

זהו תרגיל ישן, שהמציא אדוארד ברנייז ב-1929, כשגרם לנשים להאמין שהן עושות מעשה מחאה פמניסטי בכך שהן מעשנות בציבור, כשבפועל הן פעלו לפי תוכניתו והבקשות של חברות הטבק ששכרו אותו, להגדיל את היקף המכירות ולגרום לנשים לעשן.

כצפוי באומן בר-ריבנאי ותלמה התנצלו והפרסומת הוסרה משידור בטלויזיה. אבל את ההסרה שלה מהטלויזיה צפו השניים עוד לפני יום הצילומים הראשון של הפרסומת הזאת. המחאה סביבה איננה תקלה בתוכנית, אלא רכיב מפתח בתוכה. הפרסומת מראש יועדה למעבר להפצה ברשת, כי זה המקום שבו היצורים העלובים מבאומן בר ותלמה, יכולים להמשיך ולמכור את נשמתם לשטן, בשיווק מוצר שהוא רעל מבחינה תזונתית, דרך פרסומת שמוכרת ממתק ע"י הזניית נשים ותינוקות. ואם כבר, אז נזכרתי במערכון הזה של מיטשל & ווב המצויינים:

***

אנרכיסטים אלימים מפגינים נגד ביבי –

(בעקבות השיר שינה ביבי את כל ההתנהלות הפיננסית של המדינה והחליף את כלכלת הטריקל-דאון לספרינקל-אפ)

***

במדינת פלסטין:

תזכורת מהעיתונות: כל הערבים אותו הדבר וכולם רוצים להרוג אותנו – זה לא משנה אם בבחירות הם "מפתיעים" עם הנהגה מתונה; אם המדינות שלהם נקרעות לגזרים במלחמות אזרחים; אם הם מתקוממים כנגד השלטון בהפגנות מקצה לקצה; אם הם משרתים אצלנו בצבא או אם הם רצחו משפחה ישראלית בסכינים – כל הערבים הם אותו הדבר ולא משנה איזה משטר עולה ומה קורה שם, זה תמיד רע לנו. אם הם החליפו את השלטון – ההמונים מסוכנים לנו; אם ההמונים לפתע מתנהגים באופן דמוקרטי, אז הם לא מייצגים את השלטון; אם גם השלטון וגם העם לא מתאימים לתפישת הפחד הסטנדרטית, אז יש הנהגת צללים רוחנית שמבטלת את החשיבות של השינויים שנעשו. הם כולם גוש אחיד והומוגני, לא משנה כמה דם הם שופכים בינם לבין עצמם. זה לא משנה אם זה אסד, אחמדינג'ד, רוחאני…

כמו בבדיחה עם החולה שמצביע לרופא על כל האיברים שכואבים לו, רק בכדי לגלות שזו האצבע עצמה שפצועה, כך כואב לנו בכל העולם ערבי.

לחרבן על הפלסטינים – המתנחלים בעפרה צריכים מתקן שיטפל להם בשפכים. הם צריכים שתשלמו עליו מכספכם 15 מיליון שקל. הם צריכים שהוא יבנה על אדמת פלסטינים. בית המשפט קבע שהבניה אסורה, אבל מה שהם לא צריכים, זה להתייחס לבתי המשפט. אז הם מזייפים אישורים והסברים ושלל דברים שאם אתם הייתם עושים אותם מזמן הייתם יושבים בחדר חקירות או שטרקטור היה רומס את בנייתכם הפלילית. סיפור פרטני שהוא כל הסיפור כולו.

לפני כחצי שנה נורה למוות עודאי דרוויש ע"י חיילי צה"ל. בזמנו כתבתי (היתה תקרית נוספת יום לפני):
"אתמול והיום, 2 תקריות משמעותיות, בשתיהן צה"ל "ירה באוויר" ואז "ירה לעבר הרגליים" ובשתיהן נהרג פלסטיני. בשני המקרים לא נמצא נשק על הפצועים וההרוגים ולא היה איום ביטחון מידי המהווה הגנה עצמית במובן המשפטי או במובן הטבעי. באחד מהמקרים, לטענת הפלסטינים (אל מול דממה ישראלית), נורה הבחור בגבו כשהוא בורח חזרה לשטחים (לאחר שניסה להסתנן מאזור ירושלים לצורך עבודה בישראל – כמו אלפי רבים אחרים).

אני לא חושב שראיתי כזה אחוז הריגה, כתוצאה מירי באוויר וברגלים, בשום מקום אחר בעולם. חיילי צה"ל צריכים לחזור להתאמן על משהו – או ירי או הקוד האתי. אני לא בטוח מה מהשניים, אבל אחד מהם ממש ממש לא מכוון."

עכשיו שופטת צבאית קבעה שאכן הירי היה פסול ולא ניתן להצדקה בשום צורה. מה העונש על הריגת פלסטיני – ספק בכוונה\ספק ברשלנות? 7 חודשים לפני התנהגות טובה.

*

אתם יודעים כמה בתים ערביים מדינת ישראל הורסת כל שנה? מניחים שהיתה הצדקה? משפחה שצה"ל הוריד את הבית שלה בגלל טעות בכתובת, תקבל פיצוי או שתישאר ברחוב? תבדקו את עצמכם.

אין ראיות ואין זכות עירעור – הפרקליטות הצבאית מונעת מהפלסטינים לקבל פיצוי במקרים בהם הצבא אשם בגרימת נזק ומונעת מהם מלהגיש עירעור על החלטתה לסגור תיק בעקבות תלונתם. איך זה עובד? אם נגרם לך נזק ואתה לא מעוניין להגיש תביעה לפיצויים, אתה יכול לראות את תיק הראיות (אבל לא לעשות איתו כלום). אם אתה מתכוון לתבוע פיצויים מהמדינה, אז הנוהל מורה על סגירת תיק הראיות (כך שבעצם אין לך איך לתבוע). נוסף על כך, הפרקליטות יכולה פשוט לסגור את התיק לתקופות ארוכות אשר מונעות למעשה חקירה והעמדה לדין של חיילים במקרים של רצח וכדומה.

להבין איך נראה ירי תלול מסלול על ישראל – נתקלתי בסרטון הבא המתעד ירי על ישראל מעזה נדמה לי (דלגו על המעברים המוזיקלים):

שימו לב כמה פשוטה הטכנולוגיה: את הרקטות אפשר לייצר בכל בית מלאכה עם כלים בסיסיים למדי. בכדי להמנע מהירי החוזר של צה"ל שכל הזמן מספרים לנו עליו, הם בכלל לא משתמשים במשגרים כפי שאנחנו מדמיינים אותם, אלא חורים באדמה. המרעומים בצילומים מחוברים לטיימר המאפשר ליורים לעזוב את הזירה וכל הסיפור כולו עולה גרוש וחצי להכנה. מרבית הירי הנגדי של ישראל, בעצם מבוסס על חתימות חום בעת הירי ובעצם אומר שבשלב הזה אנחנו מפגיזים כמה צינורות ריקים ושעון מכני.

מפרויקט איסוף העדויות של "שוברים שתיקה"

דוקא העדויות הללו מאוד התחברו לי מבחינת המאפיינים של השחיקה הפסיכולוגית והאדישות כמגננה, לכתבה\מחקר על מדענים ישראלים העוסקים בניסויים בבעלי-חיים וההשפעות של ההעבודה הזאת על נפשם (כן… אני יודע. אסור להשוות). בכל מקרה, הכוח של העדויות הללו הוא שהן קצרות ואינן של "סמולנים בוגדים ומשתמטים", אלא האנשים ששירתו שם בפועל:

לירות בילד פלסטיני? לא ביג דיל:

where should the bird fly? – הוא דוקומנטרי פלסטיני חדש על מבצע עפרת יצוקה ולטענתם הדוקומנטרי הראשון על עזה שנעשה בידי פלסטינים בלבד:

קריאה מוגברת:

משטרה חשוכה – יהונתן שפיגלמן שיתף לפני כחצי שנה את תמונתה של החיילת שהרגה את מוחמד זיאד עוואד סליימה, עם הכיתוב העלוב (וגם הוא מצטער עליו): "עוד מחבלת עם דם על הידיים שמסתובבת חופשי". "אם תרצו" הגישה תלונה במשטרה כנגד שפיגלמן וזו זימנה אותו לחקירה והאשימה אותו ב"הסתה לאלימות ולטרור ופגיעה בפרטיות" (למרות שאין כאן הסתה ואת התמונה שיתף מהקבוצה שהגישה את התלונה בכלל, כך שגם אין הפרת פרטיות). בעקבות התלונה שפיגלמן הוחזק 5 ימים במעצר בית. חקירתו הועברה למשנה לפרקליט המדינה לנושאים מיוחדים – לא פחות ולא יותר – בחשד להעלבת עובד ציבור. איך שלא תסתכלו על זה, דברים גרועים מכך נאמרים כל יום באינטרנט (לדוגמה) והמשטרה בוחרת בהתאם לדפוס מאוד מסויים מתי לעשות משהו לגבי זה. בהזדמנות זאת אספר כי התחלתי לבנות מאגר של הטרדות ואלימות של שוטרים כלפי אזרחים. אם הותקפתם או הוטרדתם (כולל טלפונים והזמנות לחקירות מופרכות), אנא פנו אלי במייל.

יגאל סרנה על ביזת האדמות הציבוריות בת"א ועל הקפיטליזם החזירי כמשטר שתחתיו כולנו חיים בכיבוש.

שאול אמסטרדמסקי משתף אתכם בכמה דוגמאות פרטניות לקושי העצום בישראל להשגת מידע מהמדינה (אשר מראש שייך לציבור).  לא מדובר על שאלות של ביטחון וכדומה (קוראי הבלוג יודעים מה קורה למי שמתעמק שם), אלא הדברים הכי בסיסיים. הכל מוסתר. זו לדעתי ההסוואה הגדולה של ישראל והסיבה שאנחנו עדיין לא מדורגים במדדי השחיתות במקומות שאנו ראויים להיות בהם – אנו מדינת הצנזורה. אם וכאשר ידליקו פה את האור, אין בכלל ספק שהשחיתות ואוזלת היד, שכבר עכשיו אנו חשופים לה, תתגלה כקצה הקרחון.

הכלכלה האמיתית על איך בנק ישראל (וספציפית סטנלי פישר) הוא דיקטטורה מוניטרית, שרק משווקת כדמוקרטיה בה סטנלי לא מחליט לבד.

הלחץ על צה"ל ממשיך, חקירות נסיבות המוות של חיילים שלא נהרגו בפעילות מבצעית (כמעט כולם), יהיו חייבות להסתיים תוך שנה (לעומת המצב כרגע בו החקירות נגררות שנים במטרה לטשטש מסקנות).

הבנקים בישראל מנסים למנוע שימוש בביטקויין (המטבע המבוזר שמבטל את המונופול המוניטרי שלהם).

הפיתרון לבעיית ההפרטה של מערכת הבריאות? הפרטת מערכת הבריאות – רמי אדוט וגבי בן נון מביאים רשמים מדיון בוועדת ביקורת המדינה, בנושא הערבוב שבין שרות הרפואה הפרטי לציבורי. כרגיל בממשלות פרו-הפרטות, מכרסמים את השירות הציבורי עוד ועוד, עד שמגיעים לנקודת שבר בה לציבור נדמה כי אכן הדבר הנכון הוא לעבור לשירות פרטי.

תחקיר 'המקור' למי שפיספס "כך ניהלו נתניהו ובנט קמפיין חשאי נגד ברק" – ספויילר אלרט: כולם מושחתים.

'קו לעובד' יצאו לראות היכן חיים העובדים הזרים שעובדים במשקים שלנו. המחיר היקר של החיים הזולים.

היומן של אישתון – ארועים חשובים, כנסים, הרצאות, הפגנות, ארועי תרבות (חינמיים בלבד) ועוד…

פיספסתי משהו? שלחו לי הזמנות לארועים בפייסבוק, במייל או ישירות ליומן בגוגל.

***

המוזיקה שברקע – צלילים להקליד עימם.

***

הממסטרים (לחצו על אחת התמונות לכניסה ואפשר לגלול מתחת לתמונות לקריאה נוספת):

אם תמונה שצילמתם או ערכתם נמצאת בגלריה, לחצו כאן.

—————————————————————————————————————————–

אישתון הוא בלוג במשרה מלאה, המבוסס על תשלומים מבחירה של קוראיו. בפוסט שקראתם הושקעו כ-30 שעות של מחקר, כתיבה ועריכה. אם מצאתם את התוכן ראוי, אתם מוזמנים לשלם לפי ראות עיניכם.

פוסט זה פורסם בקטגוריה אקולוגיה, בין אנשים לשאר בעלי החיים, גזענות, הומור, המחאה החברתית, הסכסוך הישראלי-פלסטיני, חדשות, חוץ לארץ, חינוך, עיתונות, פוליטיקה, פלילים, פמיניזם, צבא, צרכנות, שירה, עם התגים , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

94 תגובות על עיניים פקוחות 17.6.2013: הסכנה שבמדרון החלקלק (היא שאנחנו עדיין מדברים עליו בלשון עתיד)

  1. ido2267 הגיב:

    "תארוטי"= תיאורטי

    אהבתי

  2. אוהד הגיב:

    הבעיה העיקרית של לפיד, לטעמי, היא שהוא חושב שהוא רב-מג של מילים, אשר באמצעותם אפשר להשפיע על המציאות. הבעיה – זה לא עובד. בעזרת מילים אי אפשר להתגבר על בורות, על שקרים, על רדידות ועל חוסר ידע.

    אהבתי

  3. רעות הגיב:

    בנוגע להבטחתו של לפיד= בניגוד להבטחתו של לפיד.
    כמות ארס משובחת :)

    אהבתי

  4. ido2267 הגיב:

    אולי זו חוצפה מצידי להציע לך נושא לתחקיר כשלא תרמתי לך כסף כשביקשת. לא תרמתי כי אני אבא ל2 ילדים אוטיסטים וכשאני כבר תורם כסף זה בדרך כלל לאלו"ט. הבעיה שלי היא עם ההגדרה הכוללנית "אוטיסט".
    יש לי חבר טוב שהבן שלו הוא כוכב נבחרת הכדורסל של ביה"ס , עצמאי ומתפקד לגמרי אבל סובל מאספרגר. החבר שלי מקבל עליו קיצבה זהה לזו שמקבל נער אחר שאני מכיר שבגיל 14 עדיין אינו מדבר (בכוונה איני מספר על הילדים שלי אלא מביא דוגמאות מילדים של אחרים). אני לא יודע אם הנושא הזה מעניין אותך בכלל , אותי הוא מעניין, הגדרה ממשלתית שרירותית שאיננה מתייחסת למורכבות של המצב וזורקת הרבה יותר מדי כסף במקום לרדת לפרטים ולתפור לכל ילד את הסיוע שהוא צריך.

    אהבתי

    • Eishton הגיב:

      ההצעות פתוחות לכולם – רק ההצבעה לגבי ההצעות סגורה למנויים משלמים (ואם אתה לא משלם מחוסר יכולת אז אאפשר לך זכות הצבעה למרות שכך).

      שלח לי את ההצעה למייל בבקשה.

      אהבתי

  5. ליברטריאן הגיב:

    בקשר למקדונלדס, אני מבין שזו מטרה נוחה, אבל היא לא הנכונה כאן. מאחורי כל מסעדה דפוקה יש לקוח משלם. מאחורי כל עובד שכר מינימום יש לקוח שמעדיף את ההמבורגר שלו יותר זול. מאחורי כל בשר מזוייף יש לקוח שמעדיף לאכול את זה על פני משהו אחר.

    אף אחד לא כופה על אף אחד לאכול במקדונלדס, ואת הטענות יש להפנות ללקוחות שמאפשרים לחברה להתקיים (או גם לממשלה אם החברה מקבלת הטבות מס שונות ומשונות).

    האנשים לא טיפשים. הם יודעים את מה שאתה כותב. הם יודעים כמה העובדים מרוויחים שם. הם יודעים מה איכות הבשר. ובכל זאת הם בוחרים להגיד: אוקי, שמענו, זה פשוט לא בסדר העדיפויות שלנו.

    אי אפשר להתלונן על תנאי העסקה של עובדים, ובמקביל להחזיק אייפון (או כל מוצר אחר שלא מיוצר במדינות הבאות: העולם המערבי, אוסטרליה, ניו זילנד, יפן, דרום קוריאה).

    דווקא החמדנות של הלקוחות (כן, הלקוחות, לא החברות) היא זו שמאפשרת לחברות שמוכרות ארוחה מזעזעת כמו במקדולנד להתקיים. היא זו שדוחפת מחירים של מוצרי חשמל מטה משנה לשנה (בנוסף להתפתחות הטכנולוגית) והיא זו שמקשה את סיטואציית התעסוקה של העובדים ברי ההחלפה בכל העולם.

    אהבתי

    • Eishton הגיב:

      "את הטענות יש להפנות ללקוחות שמאפשרים לחברה להתקיים"

      לא. את הטענות יש להפנות גם "ללקוחות שמאפשרים לחברה להתקיים". ובכלל ההבדלה בין הלקוחות לעובדים לא קיימת בפועל. מי שטורח לנתק את עצמו, מנתק עצמו משני המישורים; מי שלא, מחובר בשניהם.

      אהבתי

      • perkepon הגיב:

        אני מסכים עם הליברטריאן באופן כללי, ומדגיש:
        "מקדונלד'ס גרמו לפיטורים ואי-העסקה של המון עובדים" זו טענה בעייתית מאוד:

        בפראפרזה על מילטון פרידמן – אם אתה רוצה לייצר עבודה, למה שלא תחייב את עובדי החברה לעבוד עם יד אחת בלבד?

        אני מתייחס בבלוג שלי בהרחבה לנושא של "יצירת עבודה", על רגל אחת ניתן לומר שצריך לחשוב טוב לפני שטוענים משהו על "יצירת משרות".

        וכן, הרשומות שלך מעשירות, מעניינות וחשובות.

        אהבתי

        • Eishton הגיב:

          כמובן שזה לא משחק של הכל או כלום. יש כאן יחס שבין התייעלות – שהיא דבר חשוב – לבין תעסוקה להמונים – שגם היא דבר חשוב. אני לא מערער על כך שהקידמה מחייבת מחיקה של משרות (למעשה אני מתנגד לגישה האנושית הנוכחית בה כולם צריכים לעבוד, למרות שהשגנו כבר את הטכנולוגיה והכלים – לפחות עד שנגמור את משאבי הטבע – להאכיל להלביש וכולי, את כל אזרחי העולם. במקום שהרובוטיקה תבטל את הצורך של אדם בעבודה, היא – בשילוב עם הכלכלה הנוכחית שלנו – פשוט ביטלה לו את היכולת לעבוד). אבל אני חושב שבמקרה של מקדונלדס הקו הזה נחצה בצורה מרחיקת לכת. כשהורדת אדם לרמת "הופך המבורגרים" בשכר שאינו מאפשר קיום ואשר פוגע ביכולת עבודה של מסעדות אחרות מקומיות (בהן תנאים טובים יותר), אז אתה מעבר ליעילות הלגיטימית.

          אם להתעלל בדוגמה שלך:
          אם אתה רוצה לייצר יעילות, למה שלא תחייב את עובדי החברה להשתיל עוד שתי ידיים?

          אז יש מקום לדיון על היכן נמצא הקו הזה, אבל אין ספק שמקדונלדס הרבה מעבר אליו.

          אהבתי

          • perkepon הגיב:

            העובדה שיש אנשים שמגיעים למצב שבו הם הופכים גופות למחייתם בארגון כה נורא עצובה בעיני.

            כשאני מתייחס לשאלה האם יש "להכריח אותם להשתמש ביד אחת" אני מדבר על ממשלה.

            תאורטית היית יכול לחשוב שניתן שגוף ממשלתי יעשה הגבלות עסקיות שימנעו "התייעלות מוגזמת" ויהיו יעילות יותר לעובדים ולכלל הציבור. מעשית אתה כמובן מבין שזה לא יכול לקרות.
            לא בלי ליצור שחיתות עצומה, לא בלי לפגוע בעושר הכולל.

            וזאת אפילו בלי להתייחס לבעייתיות שבהפרת הזכויות של מעסיק פרטי.

            יצא לי לכתוב על מודל התעסוקה הדני. מודל מדהים בעיני:
            http://shareconomy.wordpress.com/2013/04/30/%D7%93%D7%A0%D7%9E%D7%A8%D7%A7/

            (אגב, אם היו מבטיחים השתלות ידיים נוספות בחינם במקדונלדס הייתי חורק שניים והולך לעבוד שם.
            למרות כל החסרונות – ידיים נוספות? שווה את זה לאללה P: )

            אהבתי

          • Eishton הגיב:

            תעבוד שם מספיק זמן והן יצמחו לבד…

            אהבתי

          • eyul הגיב:

            במקום לחפש "קו" (שסביר להניח שאף אחד לא ימצא) שווה לחפש את הכשל התודעתי שגורם לנו לחפש קווים.. הנה רעיון: הטכנולוגיה גורמת לכך שיש פחות ופחות צורך בעבודה אנושית על מנת להתקיים (על כך אני מניח שאין ויכוח). אולי במקום להאמין שכל מי שמאבד את עבודתו, אין מנוס מכך שידרדר לעוני וידחק לשולי החברה – נחליט שפשוט כולנו נעבוד פחות? מדוע זה לא הפיתרון הסביר ביותר למצב בו יש צורך בפחות ופחות עבודה? הרעיון של מילטון פרידמן מפגר מן הסתם, אבל אם הוא היה מוריד את שבוע העבודה לארבעה ימים, העובדים היו יכולים להשתמש בשתי הידיים שנותרו להם כדי ללמוד לנגן על כלי נגינה, למשל. אם החברה תבטיח קורת גג ומזון סבירים לכל-אחד (וזה באמת לא קשה עם הטכנולוגיה המודרנית), אז משרות עבדות כמו ניקיון שרותים ובורג במקדונלד יאלצו לשלם הון כדי שמישהו יהיה מוכן למלות אותן. הסיבה שאנשים עובדים בעבודות שנואות כאלה היא פחד – פחד מלהיזרק לרחוב, מנידוי חברתי, מרעב.. זו בסך הכל עבדות מודרנית, רק שמבקום להצליף בעבד מפטרים אותו ומוציאים אחד חדש מפול המובטלים המיואשים.

            אהבתי

          • Eishton הגיב:

            זה נכון תאורטית וכמובן שהייתי שמח לעבור לכלכלה שכזאת. אני מדבר על הצעדים האופרטיבים שאפשר לקדם. מבחינתי כל אדם צריך לקבל בית ושטח אדמה קטן ולגדל דברים בביתו וכדומה, לצד עבודה בשעות סבירות ובשכר הולם (גם במקסימום). אבל זה לא יקרה בקרוב ועל כן אני לא עוסק בפילוסופיה תאורטית בבלוג הזה, אלא מתוך קבלה של אותם אידיאלים וקבלה של חוסר היכולת לממש אותם (או לפחות לממש אותם בעתיד הקרוב), אני כותב על צעדים קטנים המבוססים על אותו מצפן, אבל לא בהכרח אכתוב על המצפן עצמו.

            אהבתי

          • eyul הגיב:

            אך אם נסכים שהשינוי המתבקש הוא תודעתי (כאשר השינוי האופרטיבי נגזר ממנו) – האם אין המשמעות שהצנעת הרעיונות שיכולים להוביל לשינוי תודעתי – למעשה עוזרת לתודעה הישנה לשרוד? אתה בוחר לא לכתוב על המצפן. אין בעיה. אבל כדאי שהצועדים יבינו יותר טוב מה היעד שלהם. אני סבור שזה לא ממש ברור לרובם.

            אהבתי

          • Eishton הגיב:

            שינוי הוא תהליך הדרגתי. ככל שהשינוי גדול יותר ומרוחק יותר, כך הצגת קו הסיום אינה תורמת להבאת אנשים אליו. כל שינוי מחשבתי הוא תמיד במוחו של הקורא ולא בכתיבתי. על כן אני צריך לגשר אליו ולמצוא מקום שנוח לו להתקדם אליו ולא להתעקש על המקום שאני יודע שיגרום לו להשאר במקום. למרות שכך, אולי הובנתי לא נכונה: זה לא שאני לא כותב גם קצת בקונטקסט פילוסופי וטוטאלי יותר, אלא שאני משתמש בזה בצורה פונקציונלית.כשיש לי אירוע קטן ומקומי לדבר עליו, אני אשתדל לא לגרור אותו לקו הסיום בשביל הקורא. למה? כי הארוע הנקודתי מספיק חזק, הקורא יגרר לשם בעצמו (או לפחות לכיוונו). דוקא זה שאני אמשוך אותו בכוח, עלולה להרחיק אותו. בקיצור אני מתאים את הכתיבה בכל מקרה.

            אהבתי

    • ליברטריאן הגיב:

      ועוד 2 תוספות קטנות:
      1. אני בכווונה לא נכנס לכל הדמגוגיה הזו שחברה כמו מקדולנדס הם בעצם תופעה חיובית שיוצרת מקומות עבודה, בלה בלה בלה – אלו סתם טיעונים קפיטליסטים שאולי נכונים ואולי לא, אבל הם בטח לא גורפים כמו שהם מנסים להציג אותם. אני פשוט אומר שהאשמה *בתחומים תחרותיים כמו מסעדנות* צריכה להיות מופנת ללקוחות ולסדר העדיפות שלהם (או לממשלה שלך שיוצרת לקוחות עניים בלי הרבה ברירות).

      2. רשימה מצויינת. תמיד אני לומד בה משהו חדש.

      אהבתי

    • טבח הגיב:

      אתה יוצא מנקודת הנחה שגויה שהלקוחות יודעים מה באמת קורה. בתור מי שעובד בקולינריה אני חייב להגיד לך שמעטים מאוד יודעים מה באמת קורה במטבחים (כן גם במטבחים יוקרתיים יחסית). אני אישית דואג שהמוצרים שאני מכין יעשו מחומרי גלם איכותיים ושהמטבח שלי יהיה נקי. אבל בדרך כלל אין לך מושג מה קורה במטבחים (במזון המהיר כמו מקדונלדס במיוחד). בגלל זה אנחנו חייבים חוקים שיעמדו על טיב המזון ופקחים שיאכפו את החוק. (בכל מה שנוגע לרכיבים אני מזועזע מהאמוניה)

      אהבתי

  6. רועי הגיב:

    מוצלח כרגיל.
    ומישהו הוריד את היו טיוב של לפיד נגד צרור

    אהבתי

  7. נתן הגיב:

    אני מסכים לדעתו של ליברטריאן בנוגע למקדונלדס.
    אם הלקוח רוצה מיץ של זבל וגם לשלם עליו(לא מחיר זול במיוחד) אז שיהיה לו לבריאות.
    למדינה צריך להיות אינטרס שהלקוח ההדיוט יאכל אוכל בריא יותר ולא יקבל התקף לב בגיל 20 כי אז הוא יהיה נתמך סעד והמדינה תשלם לו כל חייו(בהנחה שהוא יצלח את הבירוקרטיה).

    בזכרוני מקדונלדס הוא לא מקום עבודה כה גרוע כפי שמנסים לצייר אותו.
    אי אז ממש מזמן הייתי עובד של מקדונדלס ישראל בשנים הממש ראשונות של הרשת בארץ.
    בתור נער עובד לפני צבא קיבלתי משכורת שעתית הגבוהה במקצת משכר המינימום, הפסקות, ארוחות וכן כל התנאים הסוציאלים המגיעים לי על פי חוק.
    נוסף לזאת, כשעזבתי את העבודה, כי הייתי לפני גיוס, אפילו קיבלתי מענק(פיצויי פיטורין או משהו כזה).
    שוב, כל זה היה באמצע שנות ה90, אני לא יודע איך המצב כיום.

    אהבתי

    • טבח הגיב:

      אחי הקטן עובד במקדונלדס ואני חייב להגיד לך שלא משלמים נסיעות כחוק, דורשים לעבוד בחינם (לפני כניסה למשמרת דרך המחשב), אין מזגנים במטבחים (בחלק מהסניפים) (ובתור טבח אני חייב להגיד לך שאין סיוט יותר גדול מזה) ועוד. אז כן מקדונלדס זה מקום עבודה גרוע.

      אהבתי

      • נתן הגיב:

        כן, בהחלט השתנו פני הדברים מאז שאני עבדתי שם.
        אגב, אם לא משלמים לו נסיעות ע"פ חוק, הוא פשוט יכול לתבוע אותם בבית דין לעבודה.

        אהבתי

        • טבח הגיב:

          הבעיה היא שהבירוקטיה בדרך לבית הדין לעבודה היא מאוד בעייתית ולא אפקטיבית כשעובד יחיד מגיש טביעה. במילים אחרות יש צורך באיגוד עובדים.

          אהבתי

          • ועוד אחת הגיב:

            מבלי לפגוע בצורך החשוב בארגון עובדים, כדאי לציין שלפעמים בית הדין לעבודה דווקא נותן פיתרון יעיל ומהיר לעובדים שנפגעו באופן נקודתי אם הפגיעה היא באופן ברור בניגוד לחוק.

            אהבתי

    • Eishton הגיב:

      1. בחברה מודרנית אנו לא מאפשרים למכור כל דבר לכל אדם. שנאפשר מכירת סמים לילדים? כמובן שלא. אז אין פה עניין אבסולוטי אלא של מידה.
      2. הבסיס לכל דבר שכזה הוא לתת ללקוח את הכלים להחליט קודם – כמה אנשים אתה חושב שהיו קונים צ'יפס במקדונלדס, אם היו יודעים שהוא מוכן עם שומן מחזירים? זה באמת קרה (לא זוכר אם גם בישראל, אבל יהודים וטבעונים תבעו אותם בזמנו). כמה אנשים היו קונים את נתחי העוף האלה, אם היה כתוב עליהם "נשטף באמוניה"?
      3. גם לאחר ידיעה, יש דברים שאנו שראוי כי נפסול אותם ממכירה, כאשר הצורך בהם הוא נמוך, הביקוש להם לא מייצר איזה שוק שחור עצום והופך את כולם לפושעים והפגיעה בכלל האזרחים היא לא משמעותית.
      4. ללא קשר לחוק הפלילי – כשאתה מוכר מוצר לאדם, חלה עליך אחריות מוסרית לדאוג שהמוצר יהיה איכותי ולא יפגע בו. מקדונלדס אמנם פעולים על פי חוק (רק במישור של הסניפים – ברמה הגלובלית הם מחרבנים על החוקים וגם ברמה המדינית, הם דואגים שהחוקים ישונו בהתאם לצרכים שלהם), אבל זה לא שבטעות הם מחליטים להוסיף סוכר להמבורגר. זה לא שמאחורי הרעיון לשטוף בשר מלא בחרא עם אמוניה, עמד מישהו עם מצפון. אלא אנשים שלא אכפת להם בכלל מה המזון עושה לך ומשנים את תכולת המזון רק לאחר שהציבור מגלה ממה זה עשוי (לפחות עד שהוא שוכח שוב).

      אהבתי

      • נתן הגיב:

        מסכים איתך לחלוטין.
        אז המטרה היא להביא את זה לידיעת הציבור.
        שיאכל חרא עם הוא רוצה, אבל שלא יתמם ויגיד "לא ידעתי".

        כמו גם להביא זאת לידיעת המחוקק, זה ברור.
        אבל כניראה שהלוביסטים של טייקוני המקדונלדאק יהיו חזקים יותר.
        (ובכל זאת עדיין אני בתור אזרח לא אוכל להגיד שלא ידעתי ולא שמעתי)

        אהבתי

      • עכבר הגיב:

        לא פוסלים את מקדונלדס בגלל ההתנהגות שלהם. אפשר לפסול חלק מהמוצרים שלהם, או פרקטיקות מסוימות שלהם. קוראים לזה רגולציה בשפה של ממשלה, והתאמה לשוק מקומי בשפה שלהם.

        הצורך במקדולנדס בישראל הוא הצורך במותג שלהם (לא באוכל). תנסה להזכר בתקופה בה מקדונלדס נכנסה לישראל. לא מצאתי תמונה מישראל, אבל מצאתי משהו שממחיש את זה:
        http://www.ft.com/cms/s/0/2e10fd82-da5b-11e1-902d-00144feab49a.html#axzz2WU6Od25F

        אחריות מוסרית בענף האוכל? אתה במחי יד מוריד ענף אקדמי שלם – הנדסת מזון.

        אהבתי

        • Eishton הגיב:

          אין "צורך" למקדונלדס בישראל. שום דבר לא יקרה אם לא יהיה פה מקדונלדס. מעבר לכך לא הבנתי את הפואנטה שאתה מנסה להעביר.

          אהבתי

          • ליברטריאן הגיב:

            איזה קטע, ויש אנשים שחושבים שאין צורך לערק בישראל.
            לפני 20 שנה לא היה מקדונלד, והנה אנשים בחרו לבזבז את הכסף שהם עמלו כל כך הרבה בשבילו ושילמו ולהם יום יום, ובחרו אותם במקום בורגראנץ' או בורגרקינג או מקדיוויד, אז מי אתה שתבוא ותגיד להם שאין לזה צורך? אולי שאני אעבור על חשבון ההוצאות שלך ואגיד לך מה נחוץ ומה מיותר?

            אהבתי

          • עכבר הגיב:

            מקדונלדס לא היחידים שמתייחסים לא טוב לעובדיהם. הם גם לא היחידים ששמים רעל באוכל.
            גם לא רק להם אין אחריות מוסרית לאוכל שהם מוכרים.

            בשביל זה יש תקנות/חוקים שכל מני דפוקים אמורים לקבוע לנו.
            אם מקדונלדס עומדים בדרישות החוק- אז למה הם לא, אבל בורגראנץ' (למשל) כן?

            הנקודה היא שלך מפריע המותג, ובישראל הצורך הוא דווקא במותג שלהם. ברור ששום דבר לא יקרה אם הם לא יהיו פה. אבל כשהם יחזרו, יהיו פה התורים הארוכים שהבאתי בלינק.

            אהבתי

          • Eishton הגיב:

            לכל עסק בעיותיו. למקדונלדס בעיות רבות בהרבה. אני יכול להסביר על בעיות בכל רשת שתבחר ואפילו בבעיות הפוכות בעסקים קטנים. אני לא טוען שהאחרים מלאכים, אלא שמקדונלדס היא הגרועה שבהם.

            וזה לא עניין של לעמוד בחוקים. אני טוען שהחוקים עצמם משובשים (בגלל לוביסטים) וגם בבסיסם פסולים (ברמה המוסרית). יתרה מכך, מרגע שגוף הופל לבינלאומי, הוא מזיז את העסקים שלו בהתאם לחקיקה, כך שאתה צורך מוצר שבעצם נעשה בתנאים אשר אינם חוקיים גם על פי הדיןן הישראלי, אבל אנו מתעלמים מכך כאשר אנו מיבאים אותו.

            זה שיהיה תורים לא אומר שיש צורך. זה אומר שיש ביקוש אולי, אבל לא צורך.

            אהבתי

          • עכבר הגיב:

            קיבלתי, מסכים.

            אהבתי

      • eyul הגיב:

        הפוסט נוטף מרצון טוב לדאוג ע"י חקיקה לאותם "מסכנים" שאינם מספיק חכמים כדי להבין לבד שמקדונלד עלול להיות לא בריא להם ולמשפחתם. זה תמיד נכשל. כל עוד התודעה של אותם אנשים היא לא במקום של מודעות לנושאים האלה – סדר היום של המחוקקים שיבחרי לייצג אותם יהיה בהתאם – ומן הסתם גם החקיקה עצמה. גם פה – אני סבור שהתשובה תבוא מכיוון של העלאת מודעות הציבור מהכיוון של תקשורת חופשית יותר (מה שאתה עושה) ולא מהכיוון של חקיקה וכיפוף ידיים. כמה שיש יותר חקיקה בשוק המזון, הבנקאות, הנדל"ן (אפשר להמשיך..) – המצב נהיה יותר מסובך, האוכל פחות בריא, הבנקאות יותר ריכוזית, הנדל"ן יותר יקר…

        העלאת המודעות של הציבור לנושאים ולאפשרות העומדת בפניהם לבחור איפה ומה הם קונים – זה מה שיכול להוביל שינוי מוחשי (החרם על תנובה היה פריוויו לא רע)

        אהבתי

        • Eishton הגיב:

          הציבור לא יכול ללמוד את כל חוקי הבניה, תקנות המזון, רפואה ושלל הדברים הנדרשים בכדי לעשות החלטה בנוגע לכל דבר קטן שבחייו. אתה נכנס לבניין ואתה מניח שהוא עומד בתקנים שנקבעו ושהוא לא יתמוטט. אתה לא יכול לבדוק כל בניין לפני שאתה נכנס אליו כשם שאתה לא יכול לקחת למעבדה כל המבורגר או חסה לפני שאתה אוכל אותה. לכן צריך תקנות. זה לא בא על חשבון ידע ציבורי (או לפחות לא צריך לבוא), אלא לצד אותו הידע. אבל אין בכלל ספק שתמיד יהיה דרוש פיקוח. לציבור אין את הכלים הפיזיים, הכלכליים והמודיעינים בכדי לעקוב אחרי כל דבר שקורה בעולם.

          הציבור לא צריך לדעת על זה ששוטפים את המזון שלו באמוניה, אלא הממשל צריך לדאוג שזו לא תהיה אפשרות בכלל. יתרה מכך, היצרנים עצמם לא תמיד יודעים מה הם מוכרים או מייבאים. מסין עדיין אפשר לייבא דברים שמלאים בעפרת רעילה (כוסות צלחות וכדומה) ואדם שיש לו חנות ובוחר לעשות יבוא שכזה, לא מבין כלום בכימיה או ביולוגיה (לא בהכרח בכל מקרה) ויכול לעשות זאת בתמימות. מישהו שמביא צעצוע מסין, לא יודע בהכרח שהצבעים בהם השתמשו לצבוע את הצעצוע הם דליקים מאוד ויכולים בניצוץ סיגריה לשרוף ילד. בקיצור זו דרישה לא סבירה והמדינה חייבת להגן על האזרח, כאשר המדע הוא ברור והסכנות הן בקנה מידה משמעותי אל מול התועלת. אני לא אומר שצריך לכפות על אנשים התנהגות מסויימת. אם הם רוצים לאכול זבל, זו זכותם. אבל כן צריך גבולות. רעל של ממש חייב להיות אסור למכירה. רעלים ארוכי טווח (סוכר, כימקלים, עודף משקל וכדומה), לא יכולים להיות אסורים, אך צריכים להיות מסומנים היטב. אדם רשאי להרעיל עצמו, אבל הזכות הזאת נגזרת מכך שהוא מודע להרעלה העצמית הזאת. ללא הידיעה, אין זכות.

          אז ישדברים שצריך לפקח כמניעה ויש דברים שצריך לפקח כהסברה. אין פה שחור ולבן. צריך ללכת מקרה מקרה, כאשר טובת הציבור היא השיקול המרכזי.

          אהבתי

  8. שם הגיב:

    "המוסיקה שברקע" – קישור לא עובד

    אהבתי

  9. חן הגיב:

    לצערי אין לי הרבה זמן לנבור ולחפש את כל הכתבות בנושא .
    לדעתי הלא מלומדת, הסיבה שבוצעה הרפורמה (והיא בכלל התחילה לפני שלפיד חשב לרוץ לפוליטיקה, )
    זה להתאים את עצמנו לשאר המדינות בהקשר של סחר, כמו שאם אני יטיל מכסי מגן על כל דבר מיובא על מנת לעודד תוצרת מקומית אף אחד לא יעשה איתי עסקים בעולם , כנ"ל לגבי האלכוהול,
    אני מאוד לא אוהב את הרפורמה הזאת אבל היא לא התחילה עכשיו , וגם לא לפני שנה וגם לא לפני שנתיים,
    תחפש את הסיבות האמיתיות לרפרומה .(אני חושב שיאיר לפיד לא כזה מטומטם ובשביל 200 מיליון שקל היה מקים עליו את כל עם ישראל).

    http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3391974,00.html

    יש ללחוץ כדי לגשת אל 7_2009.pdf

    תקרא את זה , אולי לא תסכים אבל הדברים אל מצוצים מהאצבע

    http://www.themarker.com/consumer/1.2039511

    בקיצור .לעניות דעתי יש פה התאמה לשאר המדינות שחשוב לנו להיות בקשרי מסחר ותו לא. אמנות סחר חופשי וכדומה.

    אהבתי

    • חן הגיב:

      http://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-4391828,00.html
      וזו הכתבה הכי חשובה. אולי לפי דעותייך הכלכליות הדברים לא רלוונטים אך לרוב
      האנשים זה אכן רלוונטי,

      אהבתי

    • Eishton הגיב:

      כבר עניתי על זה פעמים רבות

      לפיד לא המקור של הרפורמה, אבל הוא אחראי עליה (הוא יכל לבטל אותה ובחר שלא).
      לא רק זאת, הוא הקדים אותה בחצי שנה והעלה את המס עוד יותר ממה שקבעו קודמיו (עשה זאת לבדו).
      ההתאמה ל-Oecd נוגעת לשיטה – לא לתמחור. דהינו יכלו לשנות את התמחור (לפי אחוז האלכוהול) מבלי לעלות את המחיר לליטר כוהל (או לפחות לא באופן דרמטי. לא חושב שאנשים היו מתעצבנים באותה מידה אם מחיר של בקבוק של 35 היה עולה ל-45 או 50, אבל 80 זה מגוחך).

      מכתבים מחו"ל –
      א. שוב, מדובר על שיטת המיסוי, לא גובה המס. מתוך הכתבה שהבאת: "מס קצוב של כ־70 שקל לליטר באירופה המערבית ו־46 שקל לליטר כוהל במזרח אירופה ובארה"ב." אצלנו? 105.
      ב. אלו מכתבים שתמיד "שולחים" כשצריך אותם. גם לפיד לא קיבל מכתבים. לפתע כשהתחילה הביקורת על האלכוהול, אירופאים התחילו לשלוח "איומים" פתאום.

      כל הטענות המועלות במסמך שהבאת (או כמעט כולן) שקריות. בישראל צריכת אלכוהול נמוכה בהשוואה למדינות אחרות, מחיר האלכוהול כבר יקר כאן עוד לפני הרפורמה בהשוואה לאותן מדינות, העלאת המחיר לא ישנה את הנזק של אלכוהול (אנשים ששותים בכמויות מזיקות לא יפסיקו לשתות בגלל המחיר או שאינם מסוגלים), ילדים אינם רלוונטים כי יש חוק נפרד שאוסר על מכירה להם…. ועוד ועוד… כתבתי כבר בפוסט המקורי על לפיד. וכן – הדברים מצוצים מהאצבע.

      אמנת ה"סחר החופשי" דואגת לחברות הגדולות. מה שטוב להן, זה יצוא ויבוא ופחות צריכה מקומית (הם אומרים זאת בגלוי). כל ההסכמים האלה ביודעין דורסים עסקים קטנים ומקומיים והם בדיוק ההפך מסחר חופשי. הדבר היחיד שעומד לזכותם, זה שמדינות שסוחרות ביחד נוטות לפחות מלחמות. אלא שהמדינות הפועלות לפי החוקים הללו, נוטות להתרסקות פיננסית (שרק עם התחלתה כבר הרחובות בוערים ונראה מה יקרה כשמדינות באמת יגיעו לקצה גבול היכולת שלהן).

      אהבתי

  10. איתי הגיב:

    בנוגע לעניין המים והמחירים, זה מחזיר אותי ל"בעיה העיקרית של השמאל". או לפחות של העמדה הביקורתית כלפי ההתנהגות הממשלתית שיוצא כי היא חופפת את השמאל והסוציאליזם, למרות שיש גם התנגדות מצד הימין אבל זה לא עולם התוכן שלי ולכן אני בוחר להזניח אותו. יש לשאול שאלות, להיות ביקורתי, לפתוח את התודעה ולראות את הכוחות שמופעלים עלינו. אם אומרים לנו ש"מחקרים מראים כי…" לבדוק מיהם דורשי המחקר, מהי הסטטיסטיקה של המחקר. אם אומרים שיש צורך להעלות את המחיר יש לבחון את הטיעונים שהצד המוביל מעלה, לבחון ולבקר אותם. הקריאות של השמאל כלפי הציבור הן שעליו להתעורר, להיות מודע לעובדה שהוא מובל ולא מוביל, שצריך להתנגד להכתבה מגבוה.
    ובחזרה למים – הגופים האמונים על העניין פועלים בדרך המחטף, אבל ההתנגדות עצמה פועלת בדרך שהינה פופוליסטית. מנסה לפגוע בקרביים, ליצור תחושה של "עובדים עליי" ועל כן אתנגד. איך אדע שההתנגדות עצמה לא עובדת עליי?

    אהבתי

    • Eishton הגיב:

      לא הבנתי את שאלתך.

      אהבתי

      • איתי הגיב:

        מיהם היוצרים של דף החתימות הזה? איך אני יכול לדעת שהם אמינים? מה האג'נדה שלהם? האם יש סכום התנגדויות ששואפים אליו?
        הדף הזה מבקש שנאמין לו מתוקף היותו דף התנגדות. הוא מנסה להוביל את האוכלוסיה הפסיבית כמו שהממשלה מנסה להוביל את האוכלוסיה.

        אהבתי

        • Eishton הגיב:

          אני לא מבין את עניין "האמינות". עקרונית היתה כתבה בנושא ואתה יכול לחפש ברשת לגבי נושא המים. בכל מקרה, הם לא מבקשים לשמור מידע עליך או משהו. הם מבקשים שתשלח פקס למדינה.
          אתה מלין על כך שאין הסברים שם? הם מסבירים שהם לא מבינים את התיקון המיועד. ראיתי על זה כתבת (אני עסוק כרגע) שהסבירה שאף אחד לא מצליח להבין את השינוי.

          אהבתי

  11. כ. בראון הגיב:

    לגבי שוברים שתיקה: https://www.facebook.com/YoazHendelpage/posts/538769786179457
    אכן מזעזע אבל אם זה לא נראה להן אז, שיועילו בטובן וידווחו, ולא יחכו עד שיעלו על"אזרחי" כדי להתראיין ולהחשף ביוטיוב. צר לי, לא כל צה"ל פועל כך. שירתתי 3 שנים בתותחנים, כולל שטחים, מחסומים, שב"חים והכל ולא הייתי צריך לירות פעם אחת אפילו מהנשק. אז שלא יספרו סיפורים.

    אהבתי

    • Eishton הגיב:

      מרבית המעידות מספרות כי נאמר להן לא לדווח או שדיווחו והתעלמו מהנושא. חלק אחר מהן מספרות שכן היה טיפול אלא שהטיפול עצמו הוא בדיחה (ירית בחייל פלסטיני? מעלים אותך לצפון ועושים לך נונונו). אתה לא הקשבת למה שהן מספרות.
      נוסף על כך, לאמת אין זמן ומקום מתאימים, מלבד כאשר היא אוחזת בתוכה סכנה ברורה ומיידית (מה שאינו הנושא כאן. זה לא שנחשפים כאן סודות בטחוניים). הדרישה כי ילדים בני 18 יהיו בשלים מספיק להבין שהם עושים בהכרח משהו לא בסדר וגם שיוכלו להתמודד מול מערכת הלחצים החברתיים והצבאיים, כבר בעודם בשירות, איננה דרישה סבירה. החוק אינו מקבל זאת כדרישה סבירה ועל כן מאפשר את העדויות ויתרה מכך, מחייב חקירות פליליות (על מה שלא חל עליו התיישנות) – מה שכמובן לא יקרה בפועל.

      יועז הנדל בברור לא יודע מה היחס בין תלונות המוגשות לצה"ל, למה שצה"ל בוחר לחקור, למה שבסוף הופך לכתב אישום ומה שבסוף הופך לעונש. "שוברים שתיקה" נולד מכך שהמערכת הצבאית לא מתקנת את הדברים הללו – לא בגלל שזה הכיף של אנשים להציק לצה"ל. דרך אגב, הגישה הזאת מחצינה את האנשים הללו, בעוד שחלקם קצינים וחלקם בכירים שעדיין משרתים במילואים וכדומה. כך שהוא זה שמוציא אותם מהמעגל. במידה רבה אפשר לומר שהם צה"ל המבקר את צה"ל. הם פשוט דעט המיעוט שם ואינם מצליחים לשנות דברים מבפנים כפי שהוא רוצה. נ.ב. כל המערכת הדמוקרטית והפלילית גם עובדת בדיוק בניגוד לגישה הזאת, על ידי הפרדת רשויות. ההיגיון הבריא דורש דוקא שתוציא את הבעיות מחוץ למערכת שעושה אותן. זה לא "פוגע" במערכת – זה משפר אותה.

      אהבתי

      • יפת הגיב:

        החיילים היו רק בני 18 ולכן לא אחראים למעשיהם? מותר להם להחזיק נשק, מותר להם לעמוד במחסום, אבל אסור להם לקחת אחריות?! לא השתכנעתי. את הקישורים לעדויות לא פתחתי הפעם, כי התעצבנתי מספיק בפעמים הקודמות. לפרטים אין בד"כ חשיבות, זו רוח הדברים שחשובה- כך לפחות בעולם עמוס המידע של ימינו.
        לטעמי, אין הבדל בין חייל משוחרר שמשתחרר ממועקת מצפונו בעוד עדות מזעזעת לשוברים שתיקה לבין ראש שב"כ לשעבר שמכה על חטאיו במוסף סופ"ש של עיתון מרכזי. בשני המקרים מדובר במהלך כשר אך מסריח. חשיפת האמת עדיפה על שתיקה והסתרה, אבל עדיף היה אם לא היה על מה להתוודות מלכתחילה. בשירותי בעזה (עוד בתקופת מחסום ארז), בבקעת הירדן, וכדומה, סמכתי על שיקול דעתי יותר מעל קובץ פקודות מתות שגם כך משתנה 4 פעמים בשבוע. מעולם לא יריתי באדם, אף אמבולנס עם פצוע קשה או יולדת לא עוכב, אזרחים (או תושבים- תלוי בטרמינולוגיה) שמותר היה להם לעבור לשטח ישראל זכו ליחס ענייני ומהיר ואלה שלא היה באפשרותי להעביר לא עוכבו. גם במקרה הנדיר של התפרעות במחסום- קרה לא יותר מ-3 פעמים במהלך שירותי- התבצע עיכוב ללא אלימות (במידת האפשר) במקום מאוורר ומוצל עד הגעת המשטרה. לא אכנס לפרטים וסיפורים, רוח הדברים ברורה. אציין גם שלא הייתי קצין או מפקד; ההתנהלות הנ"ל לא הייתה פשוטה, וגררה עימותים רבים עם חברי לפלוגה ועם מפקדי ואף מספר מקרים של סירוב פקודה. לא עפתי מהצבא, למעשה נחשבתי לחייל סביר- אפילו בצה"ל יש יתרונות לאדם חושב. כמובן שלקחתי חלק בעוול, כמובן שפשעתי- אבל נהגתי בצורה הטובה ביתר שהייתה פתוחה בפניי במסגרת הנסיבות, ואין לי חרטות.
        אין בליבי רחמים או הזדהות עם השוברים שתיקה. אני מעריך את האומץ שבחשיפה, לא יותר. אני גם לא מאמין שהעדויות יביאו שינוי- הן יביאו רק עוד עדויות, של המכים על חטא הבאים, אלה שעכשיו מזדכים על המדים בבקו"ם.

        אהבתי

  12. avshalombz הגיב:

    הצעה לתחקיר: בדיקה של אפיקי המימון של הימין הישראלי, בדגש על אלה שמוסווים בתור תקציבי מדינה. דוגמה למשהו דומה אפשר לראות כאן (http://www.the7eye.org.il/8736). בסופו של דבר, כל פעילות פוליטית דורשת מימון לציוד/עבודה של אנשים, ואחת מנקודות החוזק של הימין הישראלי הוא שבצורות כאלה ואחרות הוא מצליח לקבל אותן מתקציבי הממשלה. אחת הדרכים היעילות להגביל את הפעילות הזו היא לקטוע את נתיבי המימון שלה, אבל בשביל שזה יקרה, צריך לחשוף אותם (ואז כנראה להגיש תלונות למשטרה). אפיק נוסף באותו עניין הוא איסוף מידע והגשת תלונות (כנראה לנציב שירות המדינה) על פעולות לא חוקיות/חורגות מהנורמה של עובדי ציבור המועסקים ע"י המדינה (למשל רבני ערים, מנהלי מוסדות חינוך) במטרה להביא לאובדן המשרות שלהם, במקרים בהם הם מנצלים אותן כמנוף לפעילות פוליטית.

    אהבתי

  13. עכבר הגיב:

    1. טענת שלחברת נארוס יש קשרים הדוקים לקהילת המודיעין הישראלית.
    הנה מה שמצאתי על הקשרים:
    "
    אורי כהן, אחד ממייסדי נארוס, אמר בראיון למגזין "פורצ'ן" בשנת 2001 כי ביצע בעבר עבודות טכנולוגיה עבור המודיעין הישראלי.
    "
    מתוך הלינק שנתת.
    בנוסף,
    מתוך: http://richardbrenneman.wordpress.com/2011/01/29/mubaraks-israeli-created-internet-spyware/

    Narus CEO Greg Oslan told the Forward through spokesperson Kathleen Shanahan that “the only ties Narus has with Israel is that the company was founded in the U.S. by a team that included Israelis. However, the original founders are no longer with the company.”

    זה כל הקשר של נארוס לקהילת המודיעין הישראלית. המשפט ההוא לא מחזיק מים.

    2. לא מצאתי בלינק שנתת שיאיר לפיד טען שהמפגינים הם המון "מסוכן ואלים".
    השתתפתי בחלק, ולא רואה שככה הוא כינה אותנו.

    3. הרכב החשמלי לא הושק ב 1996, מן הסתם זה תלוי בהגדרה לגבי רכב, אבל נסיונות שיווק וייצור היו כבר המון שנים (זו כנראה טעות כתיב שלך). הרבה לפני מלחמת העולם השניה אנשים נסעו במכוניות חשמליות. אפילו קראתי באיזה מקום, שכבר ניסו בעבר מיזם החלפת סוללות ברכב חשמלי (לא הצלחתי למצוא לינק לזה). סה"כ, כל הגולפיות של העשירים והקולנועיות של הזקנים הם בעצם סוג של רכב חשמלי.

    4. דווקא בא לי כריות של תלמה, אם כבר הזכרת את זה :-). הצעה לתחקיר: לפני כמה זמן היה הסיפור של למכור את כיל (מהטייקון דובר העברית) לפוטאש הקנדית. האינטרס למכור נבע מכך ששוק האספקה של "הדבר הזה" שהם מוציאים מים המלח עובר קונסולידציה (איחוד של יצרנים). כשאני חיפשתי, הבנתי שהצרכנים של "הדבר הזה" הם בעצם תאגידי המזון שעושים את זה במטרה להכניס עוד כמה חסמי כניסה לתחרות איתם (לא ידעתי להצביע על מקור האינטרס). האינטרס לא למכור היה לי מאוד לא ברור, אבל החברה לא נמכרה.

    5. בקשר לעולם הערבי- איראנים הם לא ערבים. הם לא מתנהגים כמוהם, ולא עם מוצא אתני דומה אפילו. אין לי לינק, מישהו דאג להכניס לי את זה לראש, ולחשוב שזו האמת. נ"ב, איראן זו המדינה הקרובה ביותר שעוד לא תקפנו, אז צריך להכשיר את דעת הקהל.

    6. בקשר לרקטות שלהם, הן לא פשוטות כמו שאתה אומר ודי מדויקות. הם מסוגלים לכוון לעיר, ולפגוע בה. נראה אותך מייצר רקטה שמסוגלת לפגוע ב- 6 קמ"ר ממרחק של 15 ק"מ. אל תשכח, יש רוח, ואין איפה לעשות ניסויים. בקשר למשגרים- זה טיל, לא פגז- ברור שלא צריך משגרים.

    7. בכתבה על "הלחץ על צה"ל ממשיך", הם הציגו דיווח של צה"ל על 39 הרוגים של צה"ל. זה קשור לתחקירים הקיימים שלך, לא?

    8. בפינה באתר שלך "העברת מידע רגיש לאישתון", הכתובת עם אמנסטי- לא טובה.

    9. אתה לא חייב להגיב, ממילא לא תוכל לשכנע אותי (אם זו מטרת התגובות שלך).

    אהבתי

    • Eishton הגיב:

      1. יש כתבה של הארץ מ-2006 שבה ניסוח לחקור את המקימים של החברות הללו. המודיעין עליהם אפוף בערפל. אבל ידוע שהם מתישהו עברו ב-8200 ויחידות נוספות. זה נמצא בלינקים. כמו כן יש עדויות נוספות בכתבות שצירפתי, בהן אומרים שהחברות טכנית החלפיו בעלות אבל – א. המכירות שאני מדבר עליהן הן לפני החלפת הבעלות הזאת ו-ב. טוענים כי בצללים הישראלים עדיין נמצאים שם רק אינם רשומים.

      2. https://www.facebook.com/ipirchi/posts/10151513905531559
      ""אני כרגע בסופו של תהליך ארוך של בחינת העניין. הוא מורכב, הוא פרטני, והוא בעיקר עניין מקצועי מאוד. ההפגנות האלימות והשיח הפופוליסטי לא ישפיעו עלי. ההיסטוריון פול ג'והנסון כתב פעם: "אין דבר מסוכן יותר בעולם מאשר המון הנמצא במצב של צדקנות נסערת." אחליט לפי מה שטוב למדינת ישראל."

      3. רכב חשמלי לשוק. לא כאב -טיפוס.

      4. אסתכל בהמשך

      5. ברור שהם לא ערבים – הם פרסים (רובם). אבל זה לא משנה לנו: הם ערבים. הם כולם ערבים במנטליות הישראלית ועל זאת הביקורת הצינית.

      6. אלה רקטות למיטב הבנתי. ויש משגרים (לא במובן של הקניית כוח כמו בירי בליסטי, אלא במובן של יצירת סיבוב – בדומה לקנה של רובה – או ככלי לכיוון – בדומה לבזוקה – וכולי). בכל מקרה מה שברור לך לא ברור לציבור. כשצה"ל אומר שירינו חזרה והרסנו את "עמדת השיגור" זה מצטייר לאנשים לחלוטין אחרת מכמה חורים באדמה.

      7. אני חושב שיש שם לינק לכתבה על הבלוג או שבתגובות מציינים את זה.

      8. אבדוק את זה. תודה.

      9. לא נורא.

      אהבתי

      • עכבר הגיב:

        1. תן לי קצת קרדיט. עברתי על הלינקים, וגם על הלינקים של הלינקים אין כלום משמעותי מעבר למה שציטטתי. שים לב, אני לא מדבר על ורינט אלא רק על נארוס. אם מעניין אותך, גם הייתה כתבה שכתבו בה שהיא נמכרה לבואינג תמורת 70 מליון דולר (שזה הרבה פחות ממה שהושקע בה). קראו לזה "מכירת חיסול".

        2. איפה "המון מסוכן ואלים"? אם הציטות שהבאת, הוא הקרוב ביותר ל"המון מסוכן ואלים", אז כנראה שהיה טעם בתגובה שלי. זה מעבר ל"לא לדייק".
        3. https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_electric_vehicle וגם http://www.britannica.com/EBchecked/topic/44957/automobile/259061/Early-electric-automobiles
        6. אין הקניית סיבוב- רק לכוון ולשחרר. תכלס, אם לא תפחד שהשיגור ייכשל והרקטה תתפוצץ לך בידיים (אפילו בסרטון יש להם תקלות), תוכל גם לשגר מהידיים (אבל לא תפגע בעיר ישראלית).
        7. יש שם לינק לבלוג… אבל 39/126? מה, יכול להיות שהמוסד והשב"כ הרגו 87 בני אדם (ההפרש)? אני מבין שזה לא אותם שנים (וסוגי שנים). אבל האי התאמה עליה אתה מדבר עוד יותר זועקת.

        אהבתי

        • Eishton הגיב:

          1. "According to a former Verizon employee briefed on the program, Verint, owned by Comverse Technology, taps the communication lines at Verizon, which I first reported in my book The Shadow Factory in 2008. Verint did not return a call seeking comment, while Verizon said it does not comment on such matters.

          At AT&T the wiretapping rooms are powered by software and hardware from Narus, now owned by Boeing, a discovery made by AT&T whistleblower Mark Klein in 2004. Narus did not return a call seeking comment.

          What is especially troubling is that both companies have had extensive ties to Israel, as well as links to that country’s intelligence service, a country with a long and aggressive history of spying on the U.S.

          In fact, according to Binney, the advanced analytical and data mining software the NSA had developed for both its worldwide and international eavesdropping operations was secretly passed to Israel by a mid-level employee, apparently with close connections to the country. The employee, a technical director in the Operations Directorate, “who was a very strong supporter of Israel,” said Binney, “gave, unbeknownst to us, he gave the software that we had, doing these fast rates, to the Israelis.”

          "Narus was formed in Israel in November 1997 by six Israelis with much of its money coming from Walden Israel, an Israeli venture capital company. Its founder and former chairman, Ori Cohen, once told Israel’s Fortune Magazine that his partners have done technology work for Israeli intelligence. And among the five founders was Stanislav Khirman, a husky, bearded Russian who had previously worked for Elta Systems, Inc. A division of Israel Aerospace Industries, Ltd., Elta specializes in developing advanced eavesdropping systems for Israeli defense and intelligence organizations. At Narus, Khirman became the chief technology officer."

          Like Narus, Verint was founded by in Israel by Israelis, including Jacob “Kobi” Alexander, a former Israeli intelligence officer. Some 800 employees work for Verint, including 350 who are based in Israel, primarily working in research and development and operations, according to the Jerusalem Post. Among its products is STAR-GATE, which according to the company’s sales literature, lets “service providers … access communications on virtually any type of network, retain communication data for as long as required, and query and deliver content and data …” and was “[d]esigned to manage vast numbers of targets, concurrent sessions, call data records, and communications.”

          In a rare and candid admission to Forbes, Retired Brig. Gen. Hanan Gefen, a former commander of the highly secret Unit 8200, Israel’s NSA, noted his former organization’s influence on Comverse, which owns Verint, as well as other Israeli companies that dominate the U.S. eavesdropping and surveillance market. “Take NICE, Comverse and Check Point for example, three of the largest high-tech companies, which were all directly influenced by 8200 technology,” said Gefen. “Check Point was founded by Unit alumni. Comverse’s main product, the Logger, is based on the Unit’s technology.”

          http://www.wired.com/threatlevel/2012/04/shady-companies-nsa/all/

          2. אני לא הבאתי ציטוט ואין מרכאות סביב "המון מסוכן ואלים". אני הבאתי תיאור קצר של מה שאמר עם לינק למקור המלא. אם אתה חושב שהתיאור אינו משקף את שנאמר (לא מצטט – משקף), אז אנחנו חלוקים על הפרשנות ונסכים שלא להסכים.

          3. כמו שאמרתי – אף אחת מהמכוניות הללו לא היתה ביצור המוני של ממש. למעט ממש בתחילת הדרך של פיתוח המכוניות באזור 1900-1910, לא היו מכוניות חשמליות (אני לא מדבר על ליפטים וכדומה אלא מכוניות). הם כותבים שם בעצמם שכל הדגמים הללו לא הצליחו או היו אב-טיפוס שבכלל לא נכנס ליצור המוני. המכונית בסרט היא הראשונה שהיה לה ביקוש ושווקה ויוצרה באופן המוני (בהתעלם מהתקופה הראשונית של הקמת תעשיית הרכב ופיתוח הכבישים). לא דובר על איזה מכונית שנוסעת חצישעה עד שעה אלא מכונית עם שימוש רגיל לחלוטין. לעומת המכוניות ההן, המצב כאן היה הפוך: המכונית עבדה, קנו אותה והיה ביקוש לעוד ממנה. היצור הופסק והמכוניות הוחזרו, בגלל אינטרסים של נפט.

          6. לא אמרתי שיש. תיארתי מדוע משתמשים בקני שיגור לייצוב, כיוון וכדומה, למרות שאין צורך בהם כ"משגרים".

          7. הם לא נותנים מספרים מלאים וגם לא שמות.

          אהבתי

          • Eishton הגיב:

            שיניתי את הנוסח לגבי המכונית החשמלית בכדי שבכל זאת לא יהיה בילבול.

            אהבתי

          • יפת הגיב:

            הערה קטנה לגבי המכונית החשמלית- היו מכוניות חשמליות ביצור מסחרי (והמוני לפי הסטנדרט באותה תקופה) עוד לפני הכניסה לעידן הנפט. עד תחילת המאה ה-20- עד 1899 בערך- כ- 90% מהמוניות בניו-יורק, למשל, היו חשמליות (כנראה- נתונים מדויקים אין), ויתרון מספרי כלשהו נשמר עד 1904. לא סתם חשמליות- היתה להן סוללה סטנדרטית, וכשהייתה נגמרת הן היו נכנסות ל"תחנת תדלוק" בה הסוללה היתה מוחלפת באופן אוטומטי תוך מספר דקות… מזכיר לך חברה כושלת בימינו? שלא במפתיע, רגולציה וחוקים מעודדי שימוש בנפט וגז הרגו אותן. ב-1916 אפילו הומצא רכב היברידי- שילוב של מנוע חשמלי ובערה פנימית- חפש Wood’s Phaeton.
            http://www.shorpy.com/node/11460
            http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_Vehicle_Company
            http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/04/in-1899-ninety-percent-of-new-york-citys-taxi-cabs-were-electric-vehicles/

            אהבתי

          • Eishton הגיב:

            כנראה אתה מגיב על הגרסא הישנה של הפוסט. כבר תיקנתי את הנוסח בנוגע למכונית החשמלית.

            אהבתי

          • עכבר הגיב:

            1. גם פה אנחנו חלוקים על הפרשנות, אבל הפעם על הפרשנות של wired.
            "
            Narus was formed in Israel in November 1997 by six Israelis with much of its money coming from Walden Israel, an Israeli venture capital company. Its founder and former chairman, Ori Cohen, once told Israel’s Fortune Magazine that his partners have done technology work for Israeli intelligence. And among the five founders was Stanislav Khirman, a husky, bearded Russian who had previously worked for Elta Systems, Inc. A division of Israel Aerospace Industries, Ltd., Elta specializes in developing advanced eavesdropping systems for Israeli defense and intelligence organizations. At Narus, Khirman became the chief technology officer
            "
            אוקי, אז יש כאן אחד שעבד באלתא והקים חברה שלא קשורה בכלום למה שאלתא עושה (אלתא אוהבת מכ"מים, התחמקות מהם, ושיבוש שלהם). וגם יש מנכ"ל שסיפר שאחרים עשו בעברם עבודה עבור סוכנות מודיעין ישראלית (כשאתה עושה עבודה בשבילם, זה אומר שלך יש ידע ויכולת שלהם אין- ולא ההפך).
            כבר ב- 1999 החברה הייתה בקליפורניה:
            http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=160376
            החברה החליטה לעבור לתחום הריגול רק בעקבות 9/11. הנה הכתבה מ- fortune שאף אחד מהאלה שמזכירים את מה שהוא אמר להם לא מעיזים להביא לינק אליה.
            http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/2001/10/15/311567/
            שים לב למה הוא אמר את זה, ושים לב איך הוא אמר את זה. ניחוש שלי: זה שקר לקידום מכירות.

            לזה קוראים קשר הדוק למודיעין הישראלי?
            אם כן, אין לי מה להוסיף.

            כל השאר- הסכמנו.

            אהבתי

          • Eishton הגיב:

            כמעט כל השמות שאפשר למצוא המעורבים בחברות הללו ופיתחו את המוצרים הללו, הם ישראלים אשר עבדו ביחידות המודיעין של ישראל ועבדו עם יחידות המודיעין של ישראל לאחר מכן.

            אני לא יודע אם הבעיה שלך היא עם האנגלית או הבנת הנקרא (לא בכוונת פגיעה, אבל ברצינות):
            "Since Sept. 11, the CIA and the National Security Agency have been scrambling to find companies that can supply software to help fight the war on computer-savvy terrorists.

            One such company is Narus, in Palo Alto. Founder and Chairman Ori Cohen says he has had recent conversations with intelligence officials interested in using his products to help track and sort data on the Internet. "The kind of systems we have give you a global view of what's happening on the Internet," says Cohen, whose partners have done technology work for Israeli intelligence. "They tell you who's logging in, at what time, and what they're doing online." Over time such data can be used to build profiles of potential terrorists. "It's all about collecting information from all parts of the network and filtering out the 'good' stuff, so you can get at the 0.0001% that is criminal," Cohen says. "Right now that isn't being done." "

            כתוב שה-CIA ו-NSA חיפשו חברות ומוצרים שיאפשרו להם ריגול. הם פנו לנארוס כי להם כבר היה. לא כתוב שנארוס פיתחו את המוצר בעקבות החיפוש. ושוב פעם הנה אורי כהן עצמו אומר:
            "The kind of systems we have give you a global view of what's happening on the Internet," says Cohen, whose partners have done technology work for Israeli intelligence

            "השותפים שלו ביצעו עבודות עבור המודיעין הישראלי"

            אפילו הכתבה שהבאת מ-99 אומרת שהם כבר עסקו בתחום:
            "נארוס האמריקנית הוקמה ומנוהלת על ידי ד"ר אורי כהן * המוצר של החברה מבוסס על ניתוח התעבורה ברשת"

            ובשום מקום לא טענתי שנארוס עדיין בבעלות ישראלית, אלא שהיא פיתוח ישראלי ושעל פי תחקירים שנעשו, נטען כי הישראלים אינם הבעלים עוד, אך ישנם עדיין ישראלים ברקע\צללים.

            "ניחוש שלי: זה שקר לקידום מכירות."
            הניחוש שלך לא רלוונטי. אני הולך עם המידע שישנו. האם הוא אמפירי במיליון אחוז? האם יש לי חוזים ומסמכים המראים את שיתופי הפעולה? לא. אבל יש פה יוצאי מודיעין (שזה כן ידוע), שהקימו חברה לריגול דיגיטלי (שזה כן ידוע), שמוצריה נרכשו ע"י ה-NSA (שזה על פי המון מקורות – כולל שני סוכני NSA לשעבר). כל זה לא מסתמן כאיזו בדיחה קלילה ואנשים שאומרים שהם עובדים עם הצבא אבל לא באמת עובדים איתו. הם עובדים עם ה-NSA, מדוע שזה יהיה קשה להמאין שהם עבדו עם המודיעין הישראלי? ואנחנו יודעים שהם עבדו במודיעין הישראלי, אז זה כבר מתחיל להיות דיון סמנטי לחלוטין.

            אז כן. כשכמה אנשים יוצאי מודיעין, מקימים חברה ביחד, שכל מי שמתחקר ומנסה להתחקות אחריהם מגיע לכל מיני מבואים סתומים והם עצמם טוענים שהם עובדים עם המודיעין הישראלי, ואחרים(אמריקאים, ישראלים, אנשי מודיעין אמריקאי ועוד) גם כן טוענים כך… אז כן – זה נקרא מבחינתי קשרים הדוקים למודיעין הישראלי.

            אהבתי

          • עכבר הגיב:

            אני חשבתי שכשכתוב לקהל אמריקאי ש:
            "Founder and Chairman Ori Cohen says he has had recent conversations with intelligence officials interested in using his products to help track and sort data on the Internet."
            אז סימן שהקשר הוא למודיעין האמריקאי, לא הישראלי.
            כבר כתבתי ש: "..וגם יש מנכ"ל שסיפר שאחרים עשו בעברם עבודה עבור סוכנות מודיעין ישראלית (כשאתה עושה עבודה בשבילם, זה אומר שלך יש ידע ויכולת שלהם אין- ולא ההפך)."
            כך שזה לא בדיוק "קשרים", אלא יותר כמו קידום מכירות (זה נכון גם אם הם כן עשו עבודה).

            מיהם בדיוק יוצאי המודיעין שהקימו את נארוס? כי אורי כהן לא יוצא מודיעין, וכך גם סטינסלב (סטס) חירמן לא.

            בקורות חיים של שלושתם:
            http://www.linkedin.com/in/oariel
            http://www.linkedin.com/in/khirman
            http://www.linkedin.com/pub/ori-cohen/0/16/708
            אין שום דבר בטחוני מעבר לנארוס שהם עשו (מלבד אלתא של סטאס).
            כתוב פה: http://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3507376,00.html
            "שאר המנהלים הישראלים (שהם לא המייסדים) הוחלפו ב-2002 על ידי ההנהלה האמריקאית, והחברה פנתה ליישומים ביטחוניים."

            מה אני מפספס שאתה לא?
            שים לב, שאלתי רק על הקשר ההדוק של נארוס למודיעין הישראלי.

            אהבתי

          • Eishton הגיב:

            מה אתה רציני עם הציטוט הזה עד הנקדה בה היא נוחה לך?!
            "Founder and Chairman Ori Cohen says he has had recent conversations with intelligence officials interested in using his products to help track and sort data on the Internet. "The kind of systems we have give you a global view of what's happening on the Internet," says Cohen, whose partners have done technology work for Israeli intelligence."

            לגבי קורות החיים –
            אף אחד מהם לא מציין בכלל את השירות שלו בצה"ל. מזה אתה מסיק שהם לא היו במודיעין? או שלא עבדו עם מודיעין?

            לגבי זה שהעובדים הוחלפו – כבר כתבתי. כן… עד כמה שידוע ההנהלה איננה שם יותר. הטענה היא שעדיין עובדים שם ישראלים, אבל ההנהלה כבר לא.

            טוב אני מוצא שהצורה בה תיארתי את הקשרים היא לגיטימית, אבל אני מוצא ששינוי הנוסח לא משנה כלום (מלבד תחושתך בנושא) ועל כן לא אכפת לי לרכך את זה. אז עשיתי את זה. וזהו. די עם הדיון המיותר הזה. כל מה שרציתי לומר זה שהחברות הן ישראליות ושל יוצאי מודיעין.

            אהבתי

          • עכבר הגיב:

            כל מה שרציתי לומר, שהשרות הצבאי של שלושת המייסדים של נארוס לא רלבנטי למעורבותם בחברה. הם פיתחו אותה לשוק אזרחי, ופנו במקור לשוק אזרחי. מה גם שלדעתי, המוצר שלהם לא תואם את מה שעושים ב- 8200. סה"כ, הטכנולוגיה שלהם לא מסובכת, ובטח לא מתאימה לריגול במדינות אויב (מדינות שלא נותנות לך להכנס).
            תראה, זה לא שגונבים מידע ממישהו (כמו שעושים ב- 8200), מקבלים אותו ממי שיש לו אותו ממילא (AT&T/Apple…), והצרכנים בחרו ביודעין לתת להם אותו (כנראה בלי שהבינו שהם גם ישתמשו בו בהוראה של הפוליטיקאים).

            לסיכום, איזה הוכחה יש, שמי מהם יוצא 8200? כי רבים מהיוצאים דווקא מתגאים בזה (עוזר למצוא עבודה).

            מה, אתה רציני? כתבתי ש:
            "..וגם יש מנכ"ל שסיפר שאחרים עשו בעברם עבודה עבור סוכנות מודיעין ישראלית (כשאתה עושה עבודה בשבילם, זה אומר שלך יש ידע ויכולת שלהם אין- ולא ההפך)."
            כך שזה לא בדיוק "קשרים", אלא יותר כמו קידום מכירות (זה נכון גם אם הם כן עשו עבודה).

            אהבתי

  14. orikatz הגיב:

    אחד הפרטים המעניינים לגבי שר"פ בבתי חולים ממשלתיים, שאתה וחבריך תמיד מפספסים, זה שמי שנלחם נגד השר"פ זה משרד האוצר השנוא, ומי שנלחם בעדו זה ארגוני הרופאים ומנהלי בתי החולים הזוכים לרוב לאהדת הציבור. הסיבה להיפוך התפקידים הזה נובעת מכך שהאוצר דווקא אינו תומך בהפרטות משיקולים אידיאולוגים אלא משיקולים מעשיים, וכאן הוא לא רואה שיקול מעשי משמעותי. אבל הכרה באמת הזו תעוות את התזה המקובלת על השמאל בארץ אודות האידיאולוגיה המנחה את פקידי האוצר, ולכן אתם פשוט מתעלמים מהאנומליה הקטנה הזו וממשיכים הלאה לטעון שהמדינה היא זו שדוחפת להפרטת מערכת הבריאות.

    אהבתי

  15. גבר הגיב:

    היי שאלה לא קשורה, כמה קיבלת בפסיכומטרי ?

    אהבתי

  16. היה מעניין. תודה. אבל אני מודה שבאתי בשביל הקללות וגיליתי שחזרת לדרך הישר. ):

    (המם של "תקציר" הפוסט על הערק מתעלה על כולם).

    אהבתי

  17. איש הגיב:

    ה- NSA מצותת לפני שהוא יכול לצוטט.

    אהבתי

  18. ועוד אחת הגיב:

    לגבי התחקיר בנושא הזנות בישראל – יש זווית שלא ידוע לי שנחקרה ברצינות, וזה קשר השתיקה של הרשויות המקומיות. המשטרה יודעת בדיוק היכן פועלים בתי הזונות, אבל העיריה שמקבלת מהם ארנונה לא עושה שום דבר כדי לסגור אותם. בתל אביב התעלו על עצמם ואפילו פרסמו מודעות ל"מועדון חשפנות" על שטחי הפרסום העירוניים.

    האם מותר לעיריה לגבות ארנונה מבית עסק לא חוקי? מה המחויבות שלה להילחם בסחר בבני אדם ואונס שיטתי המתבצע במקומות האלו? מדוע העיריה לא פועלת כדי להפסיק את ההפצה של כרטיסי ביקור ופליירים המפרסמים שירותי זנות?

    לצערי אני לא מנויה על האתר מפאת מחסור כספי, אבל מאמינה שתתייחס בכל זאת.

    אהבתי

    • עכבר הגיב:

      ה- 10 אג' שלי:
      יש אפילו עיריות שמקבלות ארנונה עסקית מבתי זונות. העיריות לא מתעניינות בעיסוק האמיתי של העסקים בתחומן. הן רק רוצות את הארנונה, ובכל מקרה זה לא בסמכותן לאכוף את זה. חשפנות, מסאג'ים למיניהם, ועוד כל מני שירותי בריאות זה חוקי. לא בסמכותן של העיריות לבדוק מה השימוש האמיתי של השטח. חוצמזה, כל פעילות עסקית מבורכת עבור כל עירייה. כי העדר פעילות עסקית, פירושו "לא עובד", ועל זה מקבלים הנחה גבוה בארנונה.
      הכל בסמכות המשטרה. לה כמובן יש דברים בעדיפות גבוהה יותר לטפל בהם.

      אהבתי

  19. Ofer Goren הגיב:

    אין בעברית "שוב פעם". או "שוב", או "עוד פעם". מעבר לזה, פוסט מעולה, כרגיל. :)

    אהבתי

  20. לי הגיב:

    אישתון מה בדבר תחקיר על מאהל מחוסרי הדיור בארלוזורוב ה"חוגג" החודש שנה להקמתו?

    אהבתי

  21. יניב הגיב:

    אני אנסה שזו תהיה ביקורת בונה, ואנסה גם שתהיה קצרה. אני לא מנוי אבל תמכתי כספית בעבר (באופן די מינימלי) ואני עדיין שוקל את העניין. הנה כמה סיבות לכאן ולכאן –
    1. פוסטים של "עיניים פקוחות" הם סיבה לתמוך כלכלית ונדמה לי שהם הסיבה שהצטרפתי בעבר בפייסבוק. הם מהווים או מנסים להוות אלטרנטיבה לתקשורת המיינסטרימית הדלוחה. ולרוב עושים עבודה סבירה ומעלה.
    (תיכף באים כמה 'אבל'ים)
    2. פוסטים כמו אנשי הערק הם מבחינתי סיבה לא לתמוך כלכלית. זו פובליציסטיקה – כרגע נניח את איכותה בצד – אין כאן שום היבט עיתונאי-תחקירי (בוודאי לא כזה שאני מרגיש שראוי לשלם עבורו).
    3. מתברר שיש מתח מסוים כי לפי עדותך הפוסטים הפופולריים ביותר שלך הם על ארץחדשה והערק של לפיד – כלומר פוסטים בנושאים פוליטיים "קלאסיים", פוליטיקה ישנה, שיקוף פחות או יותר של מה שקורה בתקשורת המיינסטרים הדלוחה. ההבדל אולי הוא שבארץחדשה, חוץ מזה שהתעסקת בנושא שהיה די מושתק בתקשורת בעלי-ההון, סיפקת מידע רב. בפוסט על לפיד בעיקר קיללת ונתת פורקן לזעמך.
    4. כל הירידות על לפיד וה"חשיפות" של טיפשותו וחוסר-עקביותו – סבבה וזה. אבל בשביל זה אני לא צריך את הבלוג שלך. האיש רדוד, כנראה לא חכם מאוד גדול, ובעיקר בלון נפוח של מילים ואגו-מניאק. יופי. כולנו מבינים את זה. אפשר לעבור הלאה עכשיו? יותר מזה, הייתה מגמה מהרגע שהתחיל להתמודד ועוד ועוד של ירידות-רצח עליו בקרב כל מיני שמאלנים (וגם ימנים) מתוחכמים. באיזשהו שלב זה כבר נמאס, או אפילו מתחיל להיות שיקוף של רדידותו של האיש. אולי תעשה תחקיר על למה הוא כ'כ מעצבן אנשים?
    5. גם בעניין ייצוא הגז אני קצת מאוכזב – נראה לי שהעניין יותר מורכב מאיך שמוצג על ידי מתנגדי הייצוא (שאני תומך בהם). קרא את אמנון פורטוגלי בנושא. אם אתה רוצה לעשות תחקיר על זה – אז יאללה, לך על זה. אבל שב, קרא את הפרוטוקולים של הועדות (שנחשפו לציבור). לך תראיין את אנשי המשרד לאיכות הסביבה שיצאו עם דו"ח מנוגד, תראיין את חברת הוועדה שכתבה עמדת מיעוט והתפטרה. תביא עובדות. אתה עיתונאי במשרה מלאה? תעשה עבודה עיתונאית. בשביל לשים קישור למשה איבגי לא צריך משרה מלאה.
    6. לא תזיק לך עריכה. אני מבין שזה עולה כסף, אבל אתה יכול לעשות את זה גם בעצמך. נגיד לקרוא פעם אחת לפני שאתה מעלה פוסט (בהפרש של לילה מכתיבתו). אגב, במקום תמיכה כספית בבלוג אני מציע את עצמי כעורך לעת מצוא.

    אהבתי

    • Eishton הגיב:

      2-4:
      הבלוג מכיל גם וגם – תחקירים וטורי דעה. אתה מוזמן לדלג על מה שאתה לא אוהב. אם אתה מכיר אמצעי תקשורת בו כל התוכן לטעמך, אשמח לשמוע עליו.
      כתבתי על לפיד פעמיים בבלוג. זהו. אנשי הערק ועכשיו עקבתי אחרי הנושא בעקבות הפרסום. אם זה "יותר מידי" מבחינתך, אז אנחנו חלוקים באופן מהותי. גם כשכתבתי כל כל נושא אחר, אז מן הסתם יש תקופה שאתה עדיין סביב זה ומקבל תגובות וכדומה.
      ימשיכו להיות טורי דעה בבלוג והם שם מכמה טעמים אבל מבחינתי בעיקר שהם מאוד מאוד פופולרים (אני כמובן משקיע הרבה זמן בכתיבה שלהם… זה לא טורי דעה בשלוף). וזה חשוב בכדי להביא קהל שאינו הקהל המיידי. אז כן… חלק מהדברים ברורים ולא מוסיפים לך ולקוראים המיודעים יותר תוכן אמפירי של ממש. אבל הם מביאים קוראים אחרים שיקראו את הפוסט הבא שכן יוסיף להם מידע. והם יקראו את עיניים פקוחות וימצאו מלא סיפורים שלא דווחו. ככה זה עובד – אתה חייב להביא גם אנשים מחוץ למעגל שלך. ולכן אני לא כותב בכדי לספק אותך או אף מנוי ספציפי. כפי שאמרתי למשלמים בפרויקט המימון: אתם לא משלמים בכדי להיות חלק ממועדון סגור, אלא בכדי שהמועדון יהיה פתוח לכולם.

      5. על נושא הגז עוד לא כתבתי לעומק. מן הסתם שאם אתה רואה את זה דרך סרטון פרומושין של 2 דקות אתה לא מקבל את התמונה המלאה. אבל היא עדיין יותר מדוייקת מזו הממשלתית (שגם היא בעצם סרטון פרומושיין של 2 דקות). יש פוסט בעבודה בנושא מזווית שפחות עסקו בה. הוא דורש הרבה עבודת נמלים וזה יקח זמן.

      6. אם אתה חושב שהטקסטים נקראים "פעם אחת לילה לפני" אז אתה לא מבין כמה קשה לכתוב את הטקסטים. הפוסט הזה שקראת היה כמעט גמור ביום בחמישי. ולקח עד יום שני להדק אותו (בדרך נכנסו קצת תוספות). אני לא צריך עריכה – אני צריך עין נוספת כי אני מפספס דברים ומקומות שאני קצת חוזר על עצמי (אבל אני עובד לבד, כך שזה לא יקרה). ובכל זאת, אני חושב שהגישה שלי נכונה יותר מהגישה המקובלת. האריכות של הטקסטים הם לא טעות בעריכה או משהו – זו בחירה. החלטתי לכתוב כך. יש פה ושם פאשלות קטנות, אבל המכלול בסדר גמור מבחינתי. אם יש בעיה או דוגמה ספציפית שאתה רוצה לדבר עליה, אתייחס בהתאם.

      אהבתי

      • MouthHole הגיב:

        האמת, לדעתי, יהיה מאוד מעניין לראות תחקיר שלך על סוגיית הגז בארץ. אני דווקא מקווה שתבדוק את הנושא מכל הזוויות (ולא רק זווית צדדית). משהו שיראה את התמונה המלאה וראייה רחבה על הנושא. תחקיר כזה, שגם אם מישהו שלא מסכים עם דעתך- יוכל להתחבר עליו (ביגלל שתכתוב את האמת ואת כל האמת כמו שהיא ולא תסתיר דברים שאתה יודע, כי הם נגד דעתך. או לא תבדוק דברים, כי יש סיכוי שהם לא ישרתו את השורה התחתונה של התחקיר).

        אני מצטער אם אתה מתעצבן על התגובה הזו, כי מעולם לא עשיתה דבר מהדברים שרשמתי שאני מקווה שלא תעשה. ובכלל זה די מובן מאליו, ברגע שאני קורא תחקירים שלך (ולעניין הזה בדיוק, אם זה מעניין אותך, אני הכי מתחבר).
        אבל רק ביגלל תחושה שלא מובססת על כלום (חוץ מזה שכל דבר טוב נשחק בסופו של דבר), אני מרגיש צורך לציין לדרוש שגם התחקיר הזה יהיה כולו אמת- כי האמת חשובה יותר מהכל.

        אהבתי

        • עכבר הגיב:

          לדעתי, הכוח של אישתון הוא בנושאים מעניינים שלא עוסקים בהם בד"כ בעיתונות הרגילה. לא במידע מקיף על נושא מסוים. מה גם שתחקיר מלא של גורם אחד אף פעם לא יהיה אמין. כי הגורם לא נטול אינטרסים (אם החליט לעשות תחקיר מלא). כן זה כולל גם את אישתון, שלא נטול אינטרסים.

          דווקא בנושא הגז מאוד עוסקים מכל זווית אפשרית. מה גם שמידע מעניין שלא מתפרסם במיינסטרים אין הרבה. סה"כ, בעיני, מגוון האינטרסים שיש בתחום מאפשרים למי שמחפש לראות את התמונה המלאה.

          אהבתי

          • MouthHole הגיב:

            הוא עשה תחקיר מצויין על האריתראים והסודנים בדרום ת"א. כמובן שהייתה לו דעה מהבית (לזה את קורא אינטרסים?) אבל זה לא מנע מים של עובדות להישפך על המסך שלי.

            "הים של האינטרסים" בהקשר של הגז גורר מלא 'אי דיוקים' מכוונים לכאן ולכאן. אישתון בעל דעה בנושא (וכולנו יודעים שהוא נגד יצוא), אך אני כן סומך עליו שייתן לי את כל האמת, גם אם ישנם דברים שלא מחזקים את טענויתיו.
            [זה לפחות הרושם שנוצר אצלי מהתחקירים שלו- ואני מקווה שזהו הרושם הנכון]

            אהבתי

      • עכבר הגיב:

        אני דווקא מרוצה מהאיכות והתוכן.
        בעיני זה מכיל הרבה פחות שקרים מעיתון, והתוכן עצמו מעניין יותר (חבל שיש מעט כ"כ).
        בעיתון רגיל הרבה פעמים אני מרגיש שצוחקים עלי. כאילו אני קוף שיודע לקרוא, אבל לא יכול לשאול כלום.
        עם הדעות (הלגיטימיות בעיני) של אישתון לרוב אינני מסכים, אבל לפחות הוא מסוגל לעמוד מאחוריהן.

        פעם, מצאתי איזה טעות מאוד מהותית אצל עיתונאי מרכזי ושלחתי לו. הייתי ענייני ותמציתי. אז הייתי פחות לא ברור ממה שאני היום.
        הנה התגובה שקיבלתי
        "
        אתה צודק, כמובן
        בפגישה היו… (צונזר בציטוט)
        שאינו אומר לך הרבה
        שהרי שמחתך הגדולה אינה פורצת משום שטעיתי, אלא משום
        שמצאת טעות
        ,עכשיו נרקיסיזם כזה הוא עניין אופייני למורים בתיכון
        או לקרבנות של מורי תיכון…
        "

        מיותר לציין, שתיקון הטעות לא היה.

        אהבתי

  22. רועי הגיב:

    מעולה כתמיד. הייתי מוסיף קרדיט ל"ארס פואטיקה" – המסגרת בה הקריא רועי חסן.

    אהבתי

  23. לומד הגיב:

    אני לא בטוח שזה המקום הנכון לבקש תחקירים, אבל אפשר תחקיר על איך חיסלו את בטר פלייס? בהתחלה זה נראה כאילו אגסי אכן הצליח לחמוק מאויבי המכונית החשמלית והקים בישראל הרחוקה מהרדאר שלהם מיזם עם סיכוי אמיתי להצליח, ואז, כשבטר פלייס התחילה לחמם מנועים על מסלול ההמראה וזכתה לחשיפה בינלאומית התחילו הבעיות. מכיוונים שונים, עם עיתונאים שהתגייסו וכתבו נגדה במלוא השצף ובעקביות ובמאי 2013 היא אכן נכנסה לכינוס. שוב, בגלל שזה רחוק מארה"ב, יש עניין מועט מאוד מצד אמצעי התקשורת האמריקאיים ועל אמצעי התקשורת הישראליים שלא מסוגלים לזהות שום דבר שהוא לא פיגוע כבר לא צריך לספר לך. אז אולי תיקח את הנושא ותרים תחקיר עומק? אגסי פה בארץ, וקפלינסקי ועוד מלא עובדים שפוטרו משם ויכולים לספר מה היה.

    אהבתי

  24. בכל יום, בשכבת האוזון הוא מותקף על ידי גזים הנגרמים על ידי השמן, שברולט וולט הוא אופציה זולה יותר, אבל האמת היא שכדור הארץ היא תובעת את שלו. כלי רכב היברידיים אלה, יותר מיוקרה הוא הכרח

    אהבתי

  25. This paragraph is in fact a fastidious one it assists new
    the web viewers, who are wishing in favor of blogging.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s