פינה חדשה בבלוג: הדלתא-∆

החל ממחר, סקירת תקשורת יומית בבלוג – הדלתא-∆ – השואפת להיות מעין עורך קולקטיבי לכ-250 מקורות המידע שאני קורא באופן קבוע, ולגבשם לכדי עיתון יומי (או לפחות "לינקתון", שכן מדובר בהפניה לתכנים ולא פרסומם כאן)  – בלי הג'אנק והאינטרסים, דחוס ואינפורמטיבי. בפשטות:



התקשורת – הבולשיט = ∆



בימים/שבועות הראשונים אפעיל את ה-∆ במצב "הרצה" ואתם מוזמנים להשאיר ביקורת/הערות. לפי הפידבק והתשלומים מבחירה שלכם, לצד היכולת שלי לייצר את הפינה בלא יותר משעה ביום (לא כולל הקריאה של התכנים – שעה/תיים – שאני מבצע מזה שנים ללא קשר ל-∆), אשקול בעוד כחודש אם להמשיך או להפסיק עם הסקירה.

מה הרעיון של ה-∆?

בעולם התקשורת של היום, רוב התוכן אינו מכיל מידע חדש. כל עובדה הנלמדת לראשונה, מתורגמת לאלפי טורי דעה, לצד פרסומות, כפילויות תוכן, ג'אנק, עיסוק אובססיבי באותם נושאים או אירועים ללא כל חידוש וכן הלאה. תכנים נטולי כל חידוש אלו, מהווים 99% ממה שקרוי "החדשות". ה-∆ היא סריקה של התקשורת ושליפה של ההפרש (או 'הדלתא') שבין הידע שהיה קיים לפני התוכן המדובר, והידע החדש שנוסף לעולם בזכותו – בניכוי כל הברברת המיותרת.

בנוסף לכך, ה-∆ תהיה ערוכה כפי שאני מאמין שהחדשות צריכות להיות ערוכות. היררכיית המידע תהיה לפי סדר חשיבותו, כאשר בניגוד לתקשורת אינני מייחס חשיבות לנדירות האירוע או ל"סקסיות" שלו, אלא דוקא לכמה שהוא נפוץ ביחס להשלכות האמפיריות שלו על העולם שלנו (פיגוע בעיראק עם 100 הרוגים ימוקם לפני פיגוע בלונדון עם שני הרוגים, זיהום סביבתי לפני תינוק שנשכח באוטו וכן הלאה). טורי דעה, ראיונות וכדומה, יקחו את המושב האחורי (אם יכנסו בכלל לרכב), ותחקירים ומידע חשוב על המציאות, ייקחו את ההגה.

למה אני חושב שנדרשת סקירה שכזו בישראל?

ראשית, בגלל הואקום. הסקירות היומיות הרציניות שהיו בישראל (ולווט אנדרגראונד והעין השביעית) אינן איתנו יותר. סקירות אלו ביצעו סיקור רחב יותר מזה שתראו ב-∆ (אני פחות אכתוב ויותר אלנקק), של מספר כלי תקשורת קטן בהרבה (העיתונים הראשיים של ישראל בלבד, לעומת ~250 מקורות מידע שונים שאני אסקור), מתוך פרספקטיבה הרבה יותר "הומוטקסטואלית" (עיתונאים שמדברים על עיתונאים ותקשורת שעוסקת בתקשורת). עיסוק זה חשוב וראוי, אבל אני אתמקד יותר בתוכן עצמו. אם נאמר ש'העין' חושפים את העיוות, ההטיה והבעיות בתקשורת – עבודה קריטית וחשובה במיוחד בישראל – ה-∆ שואפת פשוט לעקוף אותן ולהציג את התמונה הנכונה.

שנית, אין אף גוף תקשורת, או מקבץ של מספר חד-ספרתי של גופי תקשורת, שקריאת התוכן שלהם משקפת את המציאות בצורה נכונה ויחסית מלאה (לפחות בסטנדרטים שלי). הפתגם הישן קובע שאם אתה לא קורא עיתונים, אתה לא מיודע אבל אם אתה קורא אותם, ידיעתך מעוותת.

הפיתרון לבעיה זו היא כמובן לקרוא המון עיתונים, בלוגים, מחקרים, גופי תקשורת אלטרנטיבים ועוד, עד אשר העיוות שמייצר כל יצרן תוכן ספציפי – מטעמי אידאולוגיה, רשלנות, אינטרסים כלכליים, אינטרסים פוליטיים ועוד – מתבטל אל מול העיוותים הנגדיים, ומתקבלת תמונת מצב תקינה (יחסית). מן הסתם לרוב האנשים אין זמן לעשות זאת כל יום ולכן אני מקווה שה-∆ תוכל לעשות זאת בשבילכם (למרות שאני מודע לחלוטין שמרבית האנשים גם לא מעוניינים בשירות הזה ולא מקרה הוא שגופי תקשורת מסדרים את התוכן בריבועים עם תמונות גדולות, ולא שורות מידע מהודקות).

מה עם העבודה הרגילה של הבלוג?

כאמור, סקירת התקשורת (ללא התיעוד של ה-∆) היא משהו שאני עושה כבר שנים. התוספת היא רק כתיבת תמציתית לגבי זה, שאני מקווה שאוכל לבצע בשעה לכל היותר. אמשיך לפרסם תחקירים, טורי דעה וביקורת תקשורת כרגיל.

הערה: אני מחפש מתנדבים להפעלה מחדש של יומן האירועים של הבלוג, שריכז הפגנות, הרצאות ואירועים פוליטים, לצד הופעות, טיולים ומסיבות חינמיים. אם אתם מעוניינים להשקיע 10 עד 120 דקות ביום (תלוי כמה יומני ארועים תקחו על עצמכם וכמה מהירים אתם), בסריקת אירועים והכנסתם ליומן הבלוג וליצור יומן ארועים חברתי שיעזור לשלל המאבקים החברתיים בישראל, הפצת השכלה ותרבות חינמיים ובילויים ברי-קיימא, צרו עימי קשר (eishton@gmail.com).

 

פוסט זה פורסם בקטגוריה הדלתא-∆. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

16 תגובות על פינה חדשה בבלוג: הדלתא-∆

  1. רויטל הגיב:

    היי, אני אשמח לקחת על עצמי מעט מההשקעה ביומן האירועים. אין לי הרבה זמן פנוי אבל יש לי הרבה רצון. אני חושבת שזה חשוב ובכלל רוצה לתמוך בכתיבתך הכה חשובה. תודה ✌ רויטל

    Liked by 1 person

  2. איתמר הגיב:

    אחת הבעיות של התקשורת הישראלית היא העדר ההבחנה בין עיתונאים מדווחים לעיתונאים פרשנים.
    זה בולט מאוד בתחום הביטחוני/צבאי וכמובן גם בתחומי סיקור אחרים.
    עיתונאי מדווח מחויב לאמת. עיתונאי פרשן מהגג כאוות נפשו.
    בתקשורת הישראלית לעיתים קרובות מדובר באותו אדם.
    לוקים בכך עיתונאים משמאל ומימין.

    אהבתי

  3. אורי הגיב:

    תהליך השליפה של ׳ההפרש׳ כמו שאתה מתאר אותו מצריך מאגר מאונדקס של כל הידע האנושי בתחומים הרלוונטיים (אלו שמופיעים בכלי התקשורת האלה), כדי להחליט מה חדש ומה לא. וגם אם עכשיו המאגר הזה מרוכז בראש שלך, ככל שהדלתאות יצטברו לאורך זמן, הן ייבנו את המאגר בפועל. אם זה היה כל אחד אחר, הייתי אומר שזה פרוייקט מאוד שאפתני לאדם אחד… ייתכן שהמאגר הזה הוא בעצם (חלקים מ) ויקיפדיה, אבל לדעתי המבנה שלה לא מתאים למטרות שאתה מכוון אליהן.

    יש לי כמה מחשבות (בעיקר מהצד הטכני/מבני, אני איש תוכנה במקצועי) על פלטפורמה *שיתופית* לבניית תוכן ״מזוקק״ כזה, באמצעות ״פירוק״ משותף של תוכן ממקורות רגילים לכל המרכיבים של עמדה פוליטית מנומקת (עובדות, מחקרים, ספקולציות, ערכים, אפילו שפה…). אם זה מעניין אותך, אשמח להתכתב/לשוחח.

    אהבתי

    • Eishton הגיב:

      הכוונה לא הייתה עד כדי כך כירורגית. זה לא שמידע שאופיע לפני שלושה חודשים, אסור שיופיע שנית לעולם או משהו. פשוט להביא את זה מהמצב הנוכחי של 90% רפיטציה (בין כלי התקשורת ובתוכם) למשהו סביר ונמוך. אני מניח שזה משתנה אצל כל אחד, אבל בגדול, רוב האנשים שאני מכיר פותחים עיתון – כל עיתון – ו-90% ממה שמופיע שם לא רלוונטי מבחינתם. הם קוראים משעמום בעבודה או כי הם סתם נהנים לקרוא, אבל לא כי המידע חדש. בכל מקרה, גם אני כאמור, לא בטוח בדיוק ביכולת לייצר את זה. ולכן אמרתי שזו הרצה ונראה איך זה עובד.

      אהבתי

  4. ג׳ון הגיב:

    היוזמה והרעיון מעוררי השראה. מצפה להרצה ואעקוב ללא ספק

    אהבתי

  5. pd הגיב:

    היוזמה מבורכת בהחלט, רק נקודה למחשבה לגבי סדרי העדיפויות שתיארת:
    נסיון ההתנקשות בשגריר ארגוב (שהוביל למלחמת לבנון) היה חשוב בהרבה (ברמת ההשפעה האמפירית על על העולם) ממספר לא ידוע של פלסטינאים וישאלים שסביר להניח שנהרגו באותו יום בנסיבות אחרות….
    זו דוגמא בלבד כמובן

    אהבתי

    • Eishton הגיב:

      מובן מאליו, ולכן לא כתבתי רק המספר, אלא גם ההשפעה האמפירית. בהחלט אפשר שרצח של בריטי אחד חשוב יותר מרצח של מאה עיראקים (זה פשוט לא המקרה בדר"כ וההטיה נובעת משיקולים אחרים).

      אהבתי

  6. רעיון מצוין! אכן חסר ושימושי מאד.
    לי באופן אישי זה מתאים לקרוא משהו כזה פעם או פעמיים בשבוע ולא כל יום, אבל אני לא כזה צרכןית גדול של חדשות (אולי בגלל שהן נראות ככה?)
    יש אתגר גדול גם בסימון המידע החסר, לא רק בניפוי הלא-מידע העודף. ישנם אירועים, נקודות מבט או נתונים שכלל אינם מדווחים בשום כלי תקשורת ואת זה יהיה קשה מאד למצוא (אבל בגלל זה אתה ממשיך גם עם התחקירים, וזה מצוין!)

    אהבתי

  7. שלמה הגיב:

    רעיון מצוין
    אם תהיה דרך לקבל את הרשימה ב RSS, זה יהיה העיתון של הבוקר..

    אהבתי

    • Eishton הגיב:

      פשוט תכניס את הכתובת של הבלוג לרידר שלך והוא ישלוף לבד. זה לא שהאתר שוחה הפירסומים מעבר לדלתא. לכל היותר פרסום או שניים בשבוע של תחקירים ודעות.

      אהבתי

      • שלמה הגיב:

        כמובן שהאתר נמצא אצלי בRSS
        אני מדבר על רשימת הלינקים היומית שאתה הולך לפרסם, עכשיו היא תגיע בתור כתבה שמכילה את כל הליקים ולא פיד נפרד שבו כל לינק הוא כתבה נפרדת.

        אבל זו רק משאלה, אין צורך לטרוח..

        אהבתי

        • Eishton הגיב:

          זה המון לינקים. הרעיון הוא לא שבאמת תקרא את כל הכתבות המלאות, אלא לסחוט את הדלתא מתוכן ואם אתה מעוניין, תכנס פה ושם לחלק מהן. כשאפרסם תבין.

          אהבתי

  8. עדי הגיב:

    מעולה

    אהבתי

  9. עדי הגיב:

    לגבי יומן האירועים: אני יכולה לעזור עם אירועים ירושלמים. אני גם ככה אוספת אותם עבור "המדריך לירושלמית האקטיביסטית"

    אהבתי

  10. גד השדה הגיב:

    אני מאד שמח על היוזמה, אבל חסר לי בעיקר משהו אחר: ההמשכיות. מסכים שיש המון חזרתיות בחדשות והמון לא חדשות המתחזות כחדשות, אבל גם כל אירוע מדווח כאירוע נקודתי, שאינו קשור לשום דבר שקרה לפניו, וזה גורם להטייה משמעותית.
    כתבתי על זה כאן: https://theshingimel.wordpress.com/2015/10/03/the-whole-story/
    אבל בניגוד אליך, לא ניסיתי לעשות עם זה משהו…

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s